Kerékpáros rekordkísérlet és pálinkaverseny a Szent György napokon

Egy csepp Szentgyörgyöt visznek haza az idei Szent György napok meghívott fellépői: háromszéki pálinkát, amelynek most először külön versenyt is szerveznek a városnapokon. Orbán Barra Gábor kerékpározó pedig rekordkísérlettel készül a 23. Szent György Napokra.

„Mindig keressük azokat a sajátosságokat, amelyek Sepsiszentgyörgy városához kapcsolódnak és helyi értékként tekintünk rájuk, ezért idén a kiemelt fellépőinket egy Potio Nobilis pálinkával és Pista bá kabalafigurával lepjük meg. Biztosak vagyunk benne, hogy mindkettő olyan márkája a városnak, amelyek által mindig fognak emlékezni ránk” – emelte ki Grubisics Levente.

Vrabie Zsolt, ismertebb nevén Csuri, egy olyan kabalafigurát álmodott meg, amely mindeddig hiánycikk volt a piacon. A „Pista bá” székelyföldi, helyi termék, kézzel gyártják. A termék rövid idő alatt kinőtte magát, Európában, Szibériában, Amerikában és Kanadában is forgalmazzák. „Pista bá” köré már kerettörténet és az animáció is készül, jövőre látható lesz a róla kreált rajzfilm is.

Az ajándékokat szponzorként kapja a rendezvény, a szervezők annyival hálálják meg az adományt, hogy reklámozzák őket.

Guinness-rekord biciklin

Orbán-Barra Gábor neve sokaknak ismerős, a tavalyi Szent György Napokon még azért izgultak érte a háromszékiek, hogy minél tovább jusson a Românii au talent tehetségkutatón. Azóta már a Tusnád Cycling Team, Románia legnagyobb kerékpáros sportegyesületének tagja, és Inna videoklipjében is szerepelt. Ő sem marad ki a városnapokból, hiszen két Guinness-rekordkísérletre készül, szombaton, május 3-án, 19 órától az Autoliv színpad környékén. Orbán-Barra Gábor egy hatéves amerikai rekordot döntene meg, a hátrafele menést kerékpárral. A leghosszabb eddig 18.18 méter volt. A második a keréken pattogás, a 2012-es olasz rekord 240 pattogást számlál, ennél kéne akár csak eggyel is többet teljesíteni. A rekordkísérletet előre megadott szabályok szerint lefilmezik, elküldik Angliába, és akkor lesz hitelesítve, amikor jóváhagyja a Guinness bizottsága.

Legjobb pálinkák mustrája

A városnapok szervezői és a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége (SVESZ) első alkalommal szervez versenyt amatőr pálinkakészítőknek. A megmérettetésre három kategóriában, azaz pálinkával, szeszes itallal és likőrrel lehet benevezni. Két fél literes üveg palackban kell leadni az italokat, a leadási határidő április 21., hétfő. Bár a neve másképp sugallja, nem csak Háromszékről várnak jelentkezőket, így akár Hargita és Maros megyéből, vagy a Partiumból is lehet beküldeni pálinkákat. Az italok pontozása nemzetközi szabályok szerint fog történni. A szakmai zsűri a SVESZ bíráló csoportjából áll majd, már el is kezdődött az első kiképzés, Dezső Tibor és Lovasy Tibor, elismert pálinkafőző szakemberek vezetésével. Az eredményhirdetés május 2-án, pénteken 14.30-tól lesz a Kultúrkertben felállított színpadon. A benevezési díj 10 lej/benevezett termék (ital). A versenyen több helyezett is lehet. Az értékelés 20 pontos rendszer szerint működik, szempont a tisztaság, az aroma, a kóstoláskor a szájban érezhető ízek, valamint a tartósság is. A pontoknál az 1-hibás, 3-megfelelő, 5-egészen kiváló minősítést jelent.

Az italok fő gyűjtőpontja a sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal városimázs irodája. További pontok:

Kézdivásárhely, Székely vendéglő

Barót, Vida András - 0740 132 305

Kovászna, Csomós Elemér - 0767 424 746

Csíkszereda, Hargita Vendégváró vendéglő

Udvarhely, Gondüző vendéglő

Gyergyószentmiklós, Benedek Árpád - 0745 977 039

Kapcsolódók

Kimaradt?