Érdekes témákkal készülnek a Szociológus Napokra

Izgalmasnak ígérkezik az április 10-én Kolozsváron kezdődő 4. Szociológus napok rendezvénysorozat. A beígért témák – magyar alternatív zene, egyház és kozmopolitizmus, maszkulinitás stb – valószínűleg nemcsak szakmabeliek számára kínálnak alkalmat érdekfeszítő eszmecserére.

„Lehet-e népszerű az underground és alternatív a mainstream? Értékek és legitimációs diskurzusok a 21. századi magyar alternatív zene körül” címmel például Barna Emília tart előadást április 11-én, pénteken 18:30-tól a BBTE központi épületében.

„A címben feltett látszólag naiv kérdés az alternatív versus populáris, művészi versus szórakoztató, mainstream versus underground, autonóm versus heteronóm a zene-, illetve általában a kultúrakutatásban jól ismert elméleti dilemmáira utal. Előadásomban a 21. századi magyar alternatív zene szférájához kapcsolódó két jelenségen keresztül vizsgálom a zenei műfajkategóriák konstrukciójának diszkurzív, mediatizált és kollektív-társas folyamatát. Szemügyre veszem egyrészről az alternatív közszolgálati médián keresztül történő „mainstreamesedésének" specifikus, a „művészi zene" diskurzusára is támaszkodó folyamatát, kimondottan az újrapozicionált MR2 Petőfi Rádió szerepére összpontosítva, beleértve az MR2 Szimfonik projektet. Rámutatok arra, hogy ez a „mainstreamesedési", illetve „mainstreamesítési" folyamat nem értelmezhető kizárólag egyirányú „kultúrmisszióként", hanem kölcsönös legitimációs folyamatokról és diskurzusokról van szó. Ugyanez a komplex, többirányú legitimációs törekvés jellemzi a második általam vizsgált jelenséget, az alternatív rock és a népzene olyan típusú összefonódását, amelyet legismertebben a Csík Zenekar képvisel” – olvasható az előadás beharangozójában.

Czire Szabolcs a „Maszkulinitási dekonstrukciós kísérletekről” beszél majd április 10-én, csütörtökön 18:30-tól a Szociológia Kar Dosztojevszkij utcai épületében. „Korábban a gender studies, majd a nyolcvanas évektől intézményesülő férfikutatások a maszkulinitást történelmileg és kulturálisan meghatározott emberi tapasztalásként, azaz társadalmi konstrukcióként tekintik. Az előadás igyekszik bemutatni néhány szakirodalmi és újabb kutatási törekvést a maszkulinitás dekonstruálására tett kísérletekből, majd ezek elemeire építve próbál meg néhány javíthatatlanul aktivista, azaz társadalmi változást sürgető kérdést megfogalmazni.”

Az esemény honlapján a részletes program, illetve előadás-leírások mellett például a helyszínek térképe is megtalálható. Állandóan frissül a Facebook oldal is.

Kimaradt?