A leggügyébb dalszövegek dobogósa: Coco Jamboo

A kilencvenes évek zenéi sokak számára örök emlékeket – vagy sebeket – okoztak, ezért az új évezred hajnalán, másfél évtizeddel később sem tudjuk elfeledni azokat. Most induló sorozatunkban Kustán Magyari Attila veszi sorra a legnépszerűbb slágereket, kielemezve azokat úgy, ahogy még nem volt rá példa.

Az 1991-ben alakult brémai muzsikusok, a Mr. President korábban Satellite One néven próbálkozott, sikertelenül, míg végül a már ismert nevet fel nem vették. A „Mr.” szóról tudni kell egyébként, hogy a „music és „rythm” rövidítése, de mindez elhalványul annak fényében, hogy a tagok nevei: Lady Danii, Sir Prophet és T-Seven.

Első és egyetlen maradandó slágerük, a Coco Jamboo 1996-ban jelent meg, amelyhez Venezuelában és a riói karnevál alatt forgattak klipet. Az első jelenetekben már látjuk is a csapat tagjait, amint a parton sétálnak, majd T-Sevent, aki fejjel lefele is képes megülni a faágon. Énekelni is ő kezd, első sorai pedig olyan zavarba ejtőek, hogy megismétli őket. Gyakorlatilag nem tudni, hogy mit mond: „tegyél fel, tegyél le, tedd a visszajelzésem a földre” („Put me up, put me down/Put my feedback on the ground”), tegyél fel, vedd el a szívem és tégy boldoggá.

Hogy a zavart némileg fokozzuk, Sir Prophet is belevág egy szakasznyi rapbe, amelyben arról beszél, a hölgyek szerint hízelegve táncol, de ő ezt nem tudja bizonyítani. Rátér a címre is – aminek az értelmét a mai napig nem értjük, bár a kifejezés azt is jelenti: kitűnő, elfogadott –, táncra invitálja a nőket, és elvárja tőlük, suttogják a fülébe előbb a „coco”-t, majd a „jamboo”-t („You whisper coco/I hold you in my arms/And you say Jamboo”).

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=UAKsGqrbK6s

A látvány nem szorul bővebb elemzésre, időnként táncoló embereket, máskor hintaágyból éneklő Sir Prophetet látunk, a csapat harmadik tagja pedig fel-feltűnik, de őt vélhetően csak a számmisztika miatt tartották meg.

Időközben beesteledik, a rapper srác pedig fehér festékkel az arcán mondja el, kissé zavarosan, hogy míg a kiszemelt hölgy a teát kortyolgatja, coco nélkül, ő meglátogatja a mellékhelyiséget („As you sip your tee gee/But no coco/Loco boom/While I take a pee pee”). Megtudjuk tőle azt is, hogy a tyúkhúst rizzsel és limonádéval szereti fogyasztani („I like my chicken/With rice and lemonada”), és ezt kapjuk, ha a Jamboo-t kiáltják.

Mint látjuk, ez a 18 éves sláger rengeteg meglepetést tartogathat a mai napig, ha megvan bennünk a hajlandóság, hogy felkutassuk legmélyebb titkait. Az első szakaszban szereplő önreflexió, amikor is a srác bevallja, hogy nem is táncol eléggé jól, a korszak hangulatába teljesen beillik, hiszen a sztárok akkoriban nem tartottak attól, hogy saját magukból bohócot csináljanak. A dal második részében pedig nyilvánvalóan az egészséges táplálkozás fontosságát ecsetelik, mindezt kellemes hangszerelésben, és olyan látványélménnyel, amely a mai napig felrázza az egyszeri zenekedvelőt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?