Szabad Sajtó-díjat kapott az MSZP-től Tibori Szabó Zoltán

Doros Juditnak, a Népszabadság újságírójának, Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas költőnek, írónak, Pikó Andrásnak, a Klubrádió műsorvezetőjének és a kolozsvári Tibori Szabó Zoltán publicistának, holokausztkutatónak ítélte oda idén a Szabad Sajtó-díjat az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány. Az alapítvány idén 21. alkalommal döntött az elismerésekről, amelyeket - az Egyesült Államokban lévő Tibori Szabó Zoltán kivételével - a Pilvax étteremben vettek át a díjazottak vasárnap.

Mesterházy Attila MSZP-elnök, a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje a díjátadón arról beszélt: az 1848-as forradalom egyik legfontosabb követelése a sajtószabadság, a cenzúra eltörlése volt. Véleménye szerint ez ma is aktuális, az Orbán-kormány a médiatörvény elfogadásával, az állami hirdetések elosztásával mindent megtett azért, hogy uralma alá hajtsa a sajtót és korlátozza a szabadságát. Hangsúlyozta: a demokrácia egyik alapköve a tájékozott polgár, ehhez pedig az kell, hogy a médiában dolgozók objektíven tájékoztassák az embereket. Ma Magyarországon viszont erős jobboldali médiatúlsúly van, a köztelevíziót is párttévévé silányították - jelentette ki.

Mesterházy Attila szerint ezért különösen fontos, hogy a díjazottak "dacolnak az ellenszéllel", és megírják, amit tapasztalnak, gondolnak. A szocialista pártelnök arról is beszélt, a miniszterelnök úgy gondolkodik, hogy akinek többsége van, annak igaza is van. Szerinte bár a kormányfő ünnepi beszédében azt mondta, Magyarország egységes, Orbán Viktor valójában kirekeszti azokat, akik nem értenek egyet a Fidesz aktuális álláspontjával, az ellenzékre pedig bűnbakként tekint. A baloldali összefogás ezzel szemben olyan országot szeretne, ahol a jobboldaliak is otthon érzik magukat - jelentette ki, hozzáfűzve: azért is kell kormányváltás, hogy félelem és megosztottság nélkül lehessen élni. Mesterházy Attila szerint az április 6-ai választás ezért történelmi jelentőségű lesz.

Kránitz László MSZP-s országgyűlési képviselő, a Szabad Sajtó Alapítvány elnöke azt mondta: évről évre azokat díjazzák, akik akár egzisztenciájuk veszélyeztetése árán is kiállnak a sajtószabadság mellett.

A hagyományosan a március 15-ei nemzeti ünnepre időzített díjátadón újságírók és közéleti személyiségek mellett számos szocialista politikus - mások mellett Baja Ferenc, Harangozó Tamás, Horváth Csaba, Józsa István, Kovács László, Lamperth Mónika és Puch László - vett részt.

Kimaradt?