Esély van a szárhegyi Lázár-kastély újranyitására

Újra megnyithatja kapuit a szárhegyi Lázár-kastély, ha a többségi tulajdonos Lipthay Antalnak sikerül megvásárolnia a Bercely család tulajdonrészét, ami 9/24 részt jelent. Lipthay úgy véli, az épület egy olyan történelmi érték, amelynek a magyarságot, Székelyföld fennmaradását kell szolgálnia.

Mint ismert, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ ideiglenesen szünetelteti a tevékenységét, és a turisták számára nem látogatható a Lázár-kastély, a három tulajdonos közötti nézeteltérés miatt. 

Lipthay Antal elmondása szerint már a restitúciós törvény létrejöttekor az volt a kívánsága, hogy amennyiben sikerül visszakapnia a kastély tulajdonjogát, azt továbbra is kulturális központ szolgálatába állítja.

„A kastély a közjó vitathatatlan része, a történelmi folytonosságnak már több szász év óta fontos tényezője. Minden köve Erdély és Székelyföld történelmének néma tanúja. A szárhegyi Lázár kastély tevékenységét nem tudnám másképpen elképzelni. Hatalmas világító torony, üzen a jelen és a jövő nemzedékeknek, sőt a civilizált világnak is. Ennek megfelelően, ha a használati jog közintézményhez kerül, az pontosan az eredeti gondolat szellemében történik”, nyilatkozta a maszol.ro-nak Lipthay Antal.

Eltérő nézőponton a tulajdonosok

Míg Lipthay Antal a székelyföldi kultúra szolgálatát tartja szem előtt, a Bercely testvérek elképzelése nem kötődik Székelyföldhöz, ezért a vagyonközösség megosztását kérték és egyelőre eladásra kínálták 9/24 részüket, mutatott rá a többségi tulajdonos.

„Apor Klára halála után, gyermekeivel, a Berczely testvérekkel sajnos nincs megfelelő egyetértés. Ha fenntartják ajánlatukat, és sikerül megállapodni, talán még ebben az évben megtörténhet a kulturális tevékenység újraindítása. Azon túl, ha Berczeliek, úgy vélik, hogy mégsem akarják eladni a részüket, akkor ismétlem, ahogyan mindig mondtam, én rendelkezésre állok a konstruktív együttműködés számára. Ezt az én felelősségérzetem diktálja a közjóért, a magyarság és Székelyföld fennmaradásáért. Számomra mindkét lehetőség jó”, válaszolta kérdésünkre a külföldön élő Lipthay Antal.

A Bercely család álláspontját nem sikerült kiderítenünk, az őket képviselő báró Apor Csabától kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy erről ő nem nyilaktozhat.

Tiszta kézzel az együttműködésért

A harmadik tulajdonos, Vormair István, aki 2/24 részt birtokol, szintén hajlandó lenne az együttműködésre, azonban a szekelyhon.ro-nak tett nyilatkozatában kijelentette, hogy csakis tiszt kézzel akar dolgozni, tehát elvárja a korábbi bérlőtől, nevezetesen a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Gyergyószárhegyi  Kultúrális és Művészeti Központtól, hogy számoljon el eddigi tevékenységéről, hiszen úgy véli, nem került sor olyan munkálatokra, amelyek az épület állagának megőrzését bitosították volna és amelyek szerződésbe voltak foglalva.

Annak érdekében, hogy  a kastélyban a művészeti tevékenység újraindúljon, Hargita Megye Tanácsa számára elengedhetetlen, hogy végleges megállapodást kössön a tulajdonosokkal. Lipthay Antal szerint a megye nélkül szomorú sors vár a kastélyra. Elsődleges fontosságú kell legyen, hogy lekerüljön a lakat a kapuról, mivel a környék egyik legfontosabb kulturális és turisztikai célpontja.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?