Márton Áron boldoggá avatásáért imádkoztak Linzben

Márton Áron püspökké szentelésének 75-ik évfordulója alkalmából a Linzi Magyar Római Katolikus Lelkészség és a Jakab Antal Keresztény Kör szervezésében a Linz-Guter Hirte (Jó Pásztor-) templomban közösen emlékeztek az ott élő magyarok a gyulafehérvári egyházmegyét 42 éven át irányító főpásztorra. A Vencser László és Szabó Ernő által bemutatott szentmisével egybekötött programon nemcsak Erdélyből, hanem az anyaországból és a Kárpát-medence más tájairól elszármazott hívek is részt vettek.

A szentleckéhez – Az ember előtt ott áll az élet és a halál, megadatik neki, amit választ magának (Sir 15,17) – kapcsolódóan szentbeszédében Vencser László kiemelte: Márton Áron is meghozta alapvető, életre szóló döntését Isten, egyháza és népe szolgálata mellett, amit püspökké szentelésekor megerősített, és amely mellett a megpróbáltatások idején is töretlenül kitartott. „Ezért is példakép számunkra” – hangsúlyozta a szentmise főcelebránsa.

A szentmisét követő emlékprogram kezdetén Varga Gabriella elmondta: a Jakab Antal Keresztény Kör úgy határozott, hogy a P. Bíró Antal OFM In memoriam Márton Áron című verséből kölcsönzött mottóval – „Szórja fényét a világon szerteszét” – a diaszpórában élő magyarokat hívja emlékezésre és közös imára Márton Áron püspök boldoggá avatásáért.

Az emlékműsor végén Nagy Judit tolmácsolásában meghallgatták P. Bíró Antal OFM In memoriam Márton Áron című versét, amelyből a Jakab Antal Keresztény Kör az alkalomra szerkesztett Márton Áron-emlékfüzet és a rendezvény címét, egyben mottóját kölcsönözte: „Szórja fényét a világon szerteszét”. A linzi Jó Pásztor-templomban jelenlévő emlékezők, kezükben tartva az előzetesen kiosztott emlékfüzetet, együtt mondták el az annak hátoldalán elhelyezett imát Márton Áron püspök boldoggá avatásáért, majd együtt énekelték a magyar és a székely himnuszt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?