Kolozsvár főteréről jelentkezik a Főtér.ro

Főtér.ro címmel új erdélyi szemleportál elindítását jelentették be Kolozsváron – stílusosan a Főtéren található szerkesztőségben tartott sajtótájékoztatón. Az Erdélyi Médiatér Egyesület által kedden elindított portál azt tűzi ki célul, hogy keresztmetszetét adja az Erdélyben születő tartalmaknak és az Erdély szempontjából releváns, máshol megjelenő tartalmaknak.

Szakáts István, az Erdélyi Médiatér Egyesület elnöke elmondta: nem elsősorban a hírre koncentrálnak, hanem arra, hogy mit gondolnak a hírről. Hozzátette, ahogyan a közösségi oldalakon az ismerősei megosztják a híreket és véleményt fűznek hozzá, úgy akarják a Főtér.ro-n is megvitatni az erdélyi közélet témáit.

"Az a cél, hogy megszólítsuk azokat, akik képesek bekapcsolódni a közéletbe. Szeretnénk oda eljutni, hogy aktív közösségi élet alakuljon ki ezen az oldalon" - jelentette ki Szakáts István. Hozzátette, Erdélyben rendkívül alacsony szintű a "kommentkultúra", ezen szeretnének változtatni.

Egy évre elég a 40 millió forint

A kiadó képviselője a maszol.ro kérdésére is elmondta, hogy a Határok Nélkül a Magyar Nyelvű Sajtóért Alapítványtól nyertek el 40 millió forintos támogatást a portál beindítására. Ez az alapítvány a többségi tulajdonosa a Krónika napilapot, több megyei napilapot és a szekelyhon.ro portált kiadó Udvarhelyi Híradó kft.-nek.

Szakáts István hangsúlyozta, a Főtér.ro-nak semmilyen „szerves kapcsolata” nincs a Tőkés László által védnökölt Erdélyi Magyar Néppárthoz (EMNP) közel álló székelyudvarhelyi kiadó sajtótermékeivel, bár átfedések azért vannak: egyik szerkesztőjük, Balogh Levente például a Krónika napilap munkatársa is. Az sem titok, hogy a portált kiadó egyesület alelnöke, Fall Sándor az EMNP sajtósa is egyben.

„Azért nyerhettük el a 40 millió forintot, mert még a saját mércémhez mérten is jó pályázatot nyújtottunk be az alapítványhoz” – magyarázta Szakáts István. Tájékoztatása szerint az elnyert összegből egy évig tudják működtetni a portált, a bejáratási év tapasztalatai pedig megmutatják, hogy merre kell tovább mozdulniuk. Kérdésünkre Szakáts elmondta: nem hisz a piacban, ezért az egy év eltelte után elsősorban közösségi támogatásra számít. Felvetésünkre hozzátette: a nézettség növelését sem tekintik elsődleges célnak.

A Mandiner.hu segített

Papp Attila Zsolt, a portál főszerkesztője elmondta, "jó helyen kapirgál" az, akinek a Főtér.ro-ról a magyarországi Mandiner.hu struktúrája jut eszébe. Hozzátette, a Mandiner csapata segítette a kolozsvári projekt megvalósulását.

Az oldalon fontos tér jut az erdélyi sajtóban megjelenő véleményeknek. Ezeknek csak néhány mondatát idézik és közlik a linket, amely elvezet a vélemény megjelenésének az eredeti helyére. A főszerkesztő elmondta: szabad teret akarnak biztosítani az írások kommentálásának. A kommenteket csak utólag moderálják, a sértő véleményeket, ellenőrizhetetlen állításokat tartalmazó hozzászólásokat eltávolítják.

Papp Attila Zsolt a maszol.ro kérdésére azt is megjegyezte: nem törekszenek arra, hogy kínosan egyensúlyozzanak a politikai nézetek között, de nem lesz politikai propaganda az oldalon.

Kimaradt?