Kós Károly és Móricz Zsigmond világa a hétvégi farsangon

A kalotaszegi Sztánán jubileumi farsangot szerveznek 2014. január 31. és február 2. között. Az éppen száz évvel ezelőtt zajló első farsangi mulatság újjáélesztésével a magyar kultúra két kiemelkedő személyiségének kívánnak emléket állítani: a bál szervezőjének, Kós Károlynak, és a bál akkori díszvendégének, Móricz Zsigmondnak.

Az idei farsang rendkívül színes programkínálatában a Székely Nemzeti Múzeum és Budapest Főváros Levéltára közös vándorkiállításának megnyitójára is sor kerül a kolozsvári Ferences kolostor refektóriumában február 2-án, vasárnap 16 órától. A Kós Károly világa, 1907-1914 című tárlatot a Budapest Főváros Levéltár főigazgatója, dr. Kenyeres István és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója nyitja meg. A rendezvény fővédnöke: Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja.

Utána, 18 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház szintén a jubileumi farsang tiszteletére játssza a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabját. Száz évvel ezelőtt Móricz Zsigmond a sztánai élményeiből merítette a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című írásának ötletét, melyből később színdarab is született. Móricz vígjátékát tavaly májusban Hatházi András rendezésében mutatta be a kolozsvári színház. A szöveghű előadást élőzene kíséri, a főszerepeket Farkas Loránd és Imre Éva játssza.

 

Kimaradt?