Szentivánéji álmot mutat be a Figura

A Figura Stúdió Színház január 25-én, szombaton este 7 órától mutatja be Balogh Attila rendezésében William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékát. Az előadás egyedi kísérlet, mely zene és színészi játék elegyítésével keresi azt a színházi nyelvet, melyen Shakespeare darabja a mai kor közönsége számára is érvényesen tud megszólalni.

A bemutatóhoz közeledve rendhagyó próbafolyamatot tudhat maga mögött a Figura. Az előadás egyedi kísérlet, mely zene és színészi játék elegyítésével keresi azt a színházi nyelvet, melyen Shakespeare darabja a mai kor közönsége számára is érvényesen tud megszólalni. Ennek a kísérletnek kulcsfontosságú szereplője a produkcióban részt vevő három zenész: Marian Cîtu sound-designer, Kelemen István hegedűs és Csibi Szabolcs  népzenész.

A Szentivánéji álom egyfajta koprodukcióként is felfogható, hiszen a Figura társulata ez alkalomból Balogh Attila alkotócsapatával bővült. A fiatal rendező köré szerveződő, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem mesteri első éves színészhallgatóiból álló csapat eddig több közös munkát is tudhat maga mögött. Egy nyári workshop (a 2012 nyarán Zabolán bemutatott Boldogtalanok), valamint az elmúlt évadban Kézdivásárhelyen színre vitt Bugrisok után a Szentivánéji álom a csapat harmadik közös bemutatója.

Balogh Attila Románia egyik legfiatalabb rendezője, aki jelenleg a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának rendezője. Első kőszínházi előadását (a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban színre vitt Trakhiszi nőket) 2012-ben UNITER debüt-díjra jelölték.

Fenséges és örök érvényű téma a szerelem, minden kor és kultúra művészetének egyik kimeríthetetlen témája. Kihívás a közhelyek elkerülésével beszélni róla. Shakespeare klasszikusa, a Szentivánéji álom, egy azóta elfeledett hercegi pár menyegzőjére íródott: minden szavával szerelmet keres, teremt, szüntet. Abban a sajátos univerzumban, amit egy képzelt Athén képzelt falain túli képzelt erdő jelent, az érezni tudás vágya szab új törvényeket. A Benedek Zsolt dramaturg fordításában és átdolgozásában színre vitt szöveg Shakespeare darabjának mágikusságát keresi: azt a nyelvet, mely külön-külön sajátja szerelmeseknek, mesterembereknek és az erdő tündéreinek, és amibe újra meg újra bekapcsolódhat az hangzásvilág, melyet élő és elektronikusan generált hangok hoznak létre.

A január 25-i bemutatót követően az előadás négy alkalommal lesz látható a Figura Stúdió Színházban. Február 11-én és 12-én 15.00 órától a Salamon Ernő-diákbérlettel, február 22-én és 23-án 19.00 órától a Ferenczy István-felnőttbérlettel, valamint a Páll Vilmos-pedagógusbérlettel tekinthető meg az előadás.

WILLIAM SHAKESPEARE: SZENTIVÁNÉJI ÁLOM

Fordította és átdolgozta: Benedek Zsolt

RENDEZŐ: Balogh Attila

DRAMATURG: Benedek Zsolt

DÍSZLETTERVEZŐ: Golicza Előd

JELMEZTERVEZŐ: Kupás Anna

ZENE: Marian Cîtu, Kelemen István, Csibi Szabolcs

JÁTSSZÁK:

Boros Mária, Czegő Csongor, Csíki Szabolcs, Erőss László, Kolozsi Borsos Gábor, Máthé Annamária, Mihály Alpár Szilárd, Moldován Blanka, Moşu Norbert-László, Orbán Zsolt, Simon Boglárka-Katalin, Tamás Boglár, Trabalka Cecília, Vajda Gyöngyvér

VALAMINT: Ajtay Réka Janka, Blénesi Kincső, Csavar Boróka, Czirják Beatrix, Darvas Emőke, Kercsó Tímea, Molnár Dalma, Rákosy Ancsa

 

 

 

 

 

Kimaradt?