Jókai Anna Szatmárnémeti vendége

Bár meghaladta a nyolcvanat, az írásban továbbra is fiatalosan gondolkodik Jókai Anna, aki a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatra érkezett Szatmárnémetibe. A Kossuth-díjas írónő előadását nagy érdeklődés övezte, főleg a fiatalok részéről.

 Meg kell adni, a szatmári tanárok jól mozgósították tanítványaikat, mert a Magyar Kultúra Hete keretében Szatmárnémetiben rendezett irodalmi találkozón csütörtök este jobbára fiatalok töltötték meg az Ács Alajos stúdió nézőterét. A meghívott, a 82 éves, Kossuth-díjas és Prima primassima közönségdíjas Jókai Anna nem is állhatta meg szó nélkül: „Ennél kellemesebb meglepetést nem is várhattam volna, tudva, hogy a mai nemzedék mifelénk nem különösebben rajong a szépirodalom iránt! Amit most itt tapasztaltam, arra is jó előjel lehet, hogy Bálint Márta kolozsvári színművész holnap (pénteken) este mutatja be Én, Szegény Sudár Anna című monodrámámat. Lám, a fiatalokat a számítógépek világában is érdekli az irodalom”. Majd hozzátette, megpróbál úgy írni a mai kor emberének problémáiról, hogy a fiatalokat is érdekeljék írásai.    

Jókai Anna másfél órás, korát csakugyan meghazudtoló lendületes beszédében nagyon sok mindent szóbahozott, a magyarság többféle problémájára igyekezett választ adni, a sárdobálástól kezdve az elvándorlásig. Majd így folytatta: „Az íróban azért kell lennie egy kis hiúságnak, mert hiúság nélkül nem tudja megírni a művet! Ma azt mondják, hogy az ember mindenre nyitott kell hogy legyen. Szerintem nem kell - már csak azért sem, mert ez lehetetlen, de meg ne is terheljük magunkat mindennel. Ugyanakkor az elzárkózást sem ajánlom, mert azzal nem oldunk meg semmit. Ezért azt mondom, hogy elsősorban a jóra kell nyitottak legyünk: szemünkkel, fülünkkel, s persze szívünkkel, lelkünkkel.”

Külön szólt azokról az évekről, amikor a Magyar Írószövetség elnöke volt, az első elnök a rendszerváltás után. „Azt hittem, csupa segítőkész emberrel találkozom, és rendbe szedjük a dolgokat. Ezzel szemben iszonyatos feszültséggel találkoztam....Ennek ellenére nagyon szeretem magyar hazámat, nem cserélném semmi mással. Legyünk mindnyájan hazafiak, de ne más ellenében, ne más kárára. Még akkor is, ha Európa messze nem teljesít úgy, ahogy kellene”.

Mint fentebb említettük, ma este a mutatják be Szatmárnémetiben Jókai Anna Én, Szegény Sudár Anna című monodrámáját.

                                                                                                                                            

 

 

Kimaradt?