Magyar Kultúra Napja: Nagyvárad idén is Berettyóújfaluval ünnepel

Határon átívelő ünnepség-sorozattal adóznak Nagyváradon és Berettyóújfaluban a Himnusz emléknapjának, amelyet a Magyar Kultúra Napja névvel illetnek január 22-én immár az egész Kárpát-medencében.

Berettyóújfaluban hétfőn folytatódnak, Nagyváradon pedig január 21-én, kedden 17 órakor elkezdődnek A magyar kultúra ünnepe elnevezésű programsorozat rendezvényei.

Hétfőn délelőtt Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere és Szabó Ödön képviselő, a Bihar megyei RDMSZ ügyvezető elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe az ünnepi hét határon túli, illetve határon inneni eseményeit.

A két város 2000 óta ünnepel együtt, és a kulturális kapcsolatnak köszönhetően más területeken is közelebb kerültek, mondta Szabó Ödön, aki példaként a településeket összekötő, épülő kerékpárutat említette. Az ügyvezető elnök kiemelte a Nagyváradon, a Magyar Kultúra Napján megtartandó díszelőadást, melynek keretében több mint száz fiatal lép színpadra, ők a Szigligeti Színház az iskolában, iskola a színházban elnevezésű programjának részesei. Az előadás azért is különleges, mert részben lehetőséget nyújt arra, hogy a fiatalok lássák: a kultúra nem egy elveszett terület.

A gálaesten átadják a bihari RMDSZ által alapított díjakat – két életműdíjat, három Magyar Kultúráért Díjat és négy emlékplakettet – valamint a Jakobovits Miklós-díjat, melyet az elhunyt képzőművész özvegye által kijelölt kuratórium ítélt oda. Szabó Ödön azt is elmondta, volt idő, mikor a váradi önkormányzat is részt vett a rendezvénysorozat szervezésében, ez most nem történt meg, de remélhetőleg a városvezetést is sikerül majd visszakapcsolnia a szervezőmunkába.

Muraközi István polgármester elmondta, hogy Berettyóújfaluban már az elmúlt héten is tartottak két, a magyar kultúra ünnepéhez kötődő rendezvényt: csütörtökön Kocsis Csaba és Gittai István könyvbemutatóját, pénteken pedig Tóth Albert kiállítását nyitották meg. Berettyóújfaluban ma délután kezdődnek a rendezvények, a gálaestet pedig január 23-án tartják, ott átadják az Erdélyi Gábor-díjat, erre egyébként háromévente kerül sor.. „Hagyomány és megújulás” – jellemezte Muraközi István a rendezvénysorozatot, és hozzátette: bár a váradi önkormányzat nem vett részt a szervezésben, a  Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége, a BINCISZ segített megjeleníteni az értékeket.

Berettyóújfaluban hétfőn helyi idő szerint 16 órakor kezdődnek a rendezvények. Két versengő és együttműködő város: Debrecen és Nagyvárad címmel dr. Fleisz János történész (Nagyvárad) és Bakó Endre irodalomtörténész (Debrecen) tart előadást a Bihari Múzeum előadótermében, közreműködik Meleg Vilmos színművész (Nagyvárad). Január 21-én, kedden 14 órától kezdődik Siralmas imádság és nemzeti önszemlélet címmel dr. Fazakas Gergely Tamás egyetemi adjunktus előadása a Sinka István Városi Könyvtár olvasótermében.

Január 23-án, csütörtökön 15 órától mutatják be Emődi János, Wilhelm Sándor és Sándor Mária A margittai fazekasság – Adatok egy nagy múltú fazekasközpont történetéhez című kötetét a Bihari Múzeum előadótermében. Ismertetőt mond Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnöke, a Partiumi Füzetek sorozat szerkesztője.

Ugyanaznap 17 órától nyitják meg a váradi Tibor Ernő Galéria művészeinek csoportos kiállítását a Nadányi Zoltán Művelődési Központban megnyitója. A tárlat anyagát Márton Katalin képzőművész ismerteti.

A magyar kultúra ünnepének berettyóújfalui gálaestje 18 órakor kezdődik. Köszöntőt mond Biró Rozália RMDSZ-es szenátor és dr. Vitányi István magyar országgyűlési képviselő. Az Erdélyi Gábor-díjat átadja Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere. A „Kinyílt a tavasz, mint egy imádság” című színpadi játékot Wass Albert műveiből állították össze, előadják a Magyar Örökség-díjas váradi Kiss Stúdió Színház művészei: Kiss Törék Ildikó és Varga Vilmos.

Január 25-én, szombaton 15 órától hagyományőrző családi nap lesz: a Holló együttes Vándormuzsikusok című gyermekkoncertje és kézműves-játszóházak a Nadányi-központ nagytermében.

Nagyváradon január 21-én, kedden 17 órától A kultúra nemzeti megmaradásunk és felemelkedésünk záloga címmel tartanak rendezvényt a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében. A megjelenteket dr. Fleisz János egyetemi tanár, a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetségének (BINCISZ) elnöke és Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere köszönti, majd A Bihar Kultúrájáért kitüntetés ünnepélyes átadása következik. Dr. Pomogáts Béla irodalomtörténész (Budapest) Nemzeti imáink címmel tart előadást, közreműködik Meleg Vilmos színművész, fellép a berettyóújfalui Zeneiskola művész-tanárainak zenekara.

Január 22-én, szerdán 13 órától avatják fel Erkel Ferenc portrédomborműves emléktábláját, Kurucz Imre berettyóújfalui szobrászművész alkotását a Partiumi Keresztény Egyetem díszudvarában. Ugyanaznap 17 órakor Alkotni jó címmel nyitják meg a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola alkotó munkatársainak tárlatát. Méltatást mond Holló Barna képzőművész (Nagyvárad). Közreműködik: Balogh László és Kovács Lajos.

A magyar kultúra ünnepének nagyváradi gálaestje 19 órakor kezdődik a színházban. Köszöntőt mond: Biró Rozália szenátor és dr. Vitányi István országgyűlési képviselő, majd a Magyar Kultúra-díjak, valamint a Jakobovits-díj átadása következik, ezután pedig az ünnepi előadás: Liliomfi Remix – bemutató a Színház az iskolában, iskola a színházban című program keretében, magyar középiskolások és egyetemisták részvételével.

Január 24-én, pénteken 16 órától kezdődik V. Szilágyi István A lelkiismeret örvényei –  Golgota – Felsejlő élet című új könyvének bemutatója az Ady Endre Líceum díszterem előtti helyiségében. A kötetet ismerteti Tuduka Oszkár zenekritikus, nyugalmazott irodalomtanár, közreműködik: a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének kórusa és szavalói.

Ugyanaznap 18 óráról Váradon is bemutatják Emődi János, Wilhelm Sándor és Sándor Mária A margittai fazekasság – Adatok egy nagy múltú fazekasközpont történetéhez című kötetét. Ismertetőt mond Dukrét Géza, a könyvbemutatót a  Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban tartják.

 

Kimaradt?