A Titanic élethű mását építik Közép-Kínában

A Titanic élethű mását építik meg egy közép-kínai megyében, ahol a 20. század elején történt hajószerencsétlenség emlékére témaparkot is létesítenek - írta a South China Morning Post című hongkongi újság.

A terveket a lap beszámolója szerint vasárnap jelentették be Kína különleges igazgatású területén. Ezek szerint a több mint egymilliárd jüanos (mintegy 36 milliárd forintos) beruházással megvalósuló építkezés legkorábban 2016-ra készülhet el. A projektet az amerikai terveket felhasználva egy magántulajdonban lévő kínai energiaipari cég finanszírozná.

A projekt helyszínéül a Szecsuán tartománybeli Tajing megyét választották, amely a "kínai Holt-tengerként" is emlegetett sós vizű taváról híres. A szerencsétlenül járt óceánjáró mását itt állítanák fel, de a hajón túl egy a tragédiát felelevenítő történeti múzeum is helyet kapna a témaparkban. A látogatóknak az ütközés átélésére, szimulációjára is lehetőségük adódna.

A Titanic története és annak feldolgozása rendkívül népszerű Kínában, a James Cameron jegyezte film 3D-s változata minden idők legnagyobb bevételét hozó mozinak bizonyult a kelet-ázsiai országban. Az 1912 áprilisában elsüllyedt óceánjáró másának építkezése sem az első próbálkozás lesz az országban: hasonló projektbe kezdett tavaly februárban a Csinling nankingi székhelyű állami vállalat Clive Palmer ausztrál bányamágnás megrendelésére.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?