Kelemen Hunor búcsúja Senkálszky Endrétől

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megrendülten értesült Senkálszky Endre haláláról – írja nekrológjában Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

„ A Kolozsvárott született színész, rendező, pedagógus, színházigazgató Hetényi Elemér színiiskolájában tanult 1935–1937 között. 1939-től a kolozsvári Thália, a Magyar Színház, a Nemzeti Színház, az Állami Magyar Színház tagja volt. 1949–1954 között a kolozsvári Magyar Művészeti Intézet tanára, 1964–1969 között a kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója volt. 1977-ben ment nyugdíjba, de utána is sokszor visszatért a színpadra, rendezőként és színészként is. Pályája elején főként hősi szerepekben aratott sikert, később karakterszerepekben is bizonyította jellemábrázoló erejét és humorérzékét.

Senkálszky Endre az egyetemes magyar színjátszás kiemelkedő művésze, aki jelentős életművet hagy maga után. Munkáját elismerték és értékelték, a közönség iránti szolgálata, a szakma iránti elkötelezettsége példaértékű marad számunkra.

Búcsúzom a magam és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség országos vezetőségének nevében. A gyászoló család bánatában osztozunk.

Nyugodjék békében!” – olvasható a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökének részvétnyilvánító levelében.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház hétfőn közölte: az elhunytat saját halottjának tekinti.

Kimaradt?