Nyáron kezdődik a Márton Áronról szóló film forgatása

A Mustármag megújulás-szolgálat 2012 őszén megalkotta a „Népemért vállalom” zeneművet, Márton Áron püspökről. A művet azóta már 19 alkalommal mutatták be Erdély-szerte, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagyterme három alkalommal is megtelt erre a rendezvényre. 

Márton Áron egyénisége nagy erővel hat még ma is, erre az igényre válaszolva fogott hozzá a katolikus szervezet a játékfilm megalkotásához. A film célja bemutatni az igazságot hirdető és képviselő püspököt, a népe védelmét hősiesen felvállaló, bátor vezetőt, a vele együtt küzdő, a háborúk, az államosítás, a kollektivizálás kegyetlenségein felülemelkedő nép életerejét, a közösségi élet szépségeit, örömeit. Szándéka bebizonyítani, hogy mindaz, amit Márton Áron egyénisége hordoz, ma is időszerű.

Ez a film Erdély legkritikusabb történelmi korszakának küzdelmeit, ugyanakkor a legszebb erkölcsi győzelmeit hivatott szemléltetni. „Segíteni akarjuk a nézőt, hogy a látottakból leszűrje az örökérvényű emberi és isteni igazságokat, a mai élethelyzetekre ezeket tudja alkalmazni, döntéseihez kapjon segítséget. Azt szeretnénk, hogy ez az alkotás a hívő népközösség tanúságtétele legyen. A nagyobb tömegek megmozgatása lehetőséget ad arra, hogy népünk újrafogalmazza önmagát, önerőre ébredjen. Már az előkészület alatt felszínre kerül mindaz, ami abban az időben éltette és összetartotta a népet: a hit, az együttműködés, a kölcsönösség, az egymásért érzett felelősség. Mivel a filmnek közösségi súlypontja van, ezért többezer szereplőt vonunk be, több mint 20 helyszínen, 140 helység lakóit tervezzük megszólítani” – olvasható az ötletgazdák tájékoztatójában.

A film rövid leírása: A rendkívüli egyéniséggé érett férfi a papi hivatást választja. Püspökké szentelése után eszmei módon tudja használni a kapott hatalmat. Az üldözések, a börtön évek alatt a felismert és felvállalt igazságot töretlenül képviseli.

A fogságból szabadulva nem alkuszik meg a korszellemmel, sem a vele szemben álló, sem az ellene harcoló román kommunista hatalommal, hanem tovább szenved tíz évet, helyhez kötve, házi őrizet alatt. De ez a Márton Áron már megmarad a történelem számára. Erős egyéniség, életszentsége messze kisugárzik. Már a megjelenése összetartja és táplálja a népet. Tiszta, kikezdhetetlen. Végig Krisztus varázsa alatt marad. Minden hátrányos helyzetbe került emberért harcolt, ezért a nemzeti és a felekezeti határok fölé emelkedett. Kivívta ellenségei csodálatát és az utókor tiszteletét.

„A megvalósításban főszempont az, hogy először a helyi, romániai népet, szereplőket (színészeket) szakembereket vonjunk be. Amikor minden helyi lehetőség, erő megmozgatódott, akkor vesszük igénybe a magyarországi vagy külföldi segítséget, szereplőkben, eszközökben, pénzben, szakemberekben” – tervezik az alkotók.

A film rendezője Dér András. A nagyobb szerepeket hivatásos színészek alakítják majd. A tömegjelenetek (bérmálkozások, püspökszentelés, papszentelés, csíksomlyói búcsú) főleg a forgatási hely körzetéből szeretnék beszervezni a statisztákat. A forgatások leghamarabb 2014 nyarán kezdődhetnek el, és legalább két évet tartanak majd.

„Reméljük, hogy e munkán keresztül „Áron püspök” újból maga köré gyűjt minden jóindulatú és a közösségért küzdő személyt” – olvasható Papp László római katolikus lelkész közleményében.

Aki a film készítésében szeretne közreműködni vagy bármilyen nemű segítséget nyújtani, jelentkezhet a mustarmag2000@yahoo.com e-mail címen.

Kimaradt?