Szobrot állítottak szülővárosában Sergiu Nicolaescunak

Târgu-Jiuban pénteken felavatták a város szülötte, az idén elhunyt Sergiu Nicolaescu filmrendező és színész mellszobrát, a helybéliek szerint azonban az alkotás nem hasonlít a legtermékenyebb román filmesre - közölte a Mediafax hírügynökség.

Rodion Gheorghiță crajovai szobrászművész azt állította, hogy ifjúkori fényképei alapján az ereje teljében lévő Nicolaescut akarta megmintázni, ezért nem hasonlít a szobor a 82 évesen elhunyt rendező időskori arcára. Dana Nicolaescu, a rendező özvegye elhárította az újságíróknak a szoborra vonatkozó kérdéseit és az ünnepség után sietve távozott.

"Szerencse, hogy kiírták a nevét, mert másképp azt hinné az ember, hogy valami költőről, vagy énekesről van szó. De jobb lett volna, ha hasonlítana hozzá" - idézte a Mediafax a szobor iránt érdeklődő egyik járókelőt.

Nicolaescu negyvenéves pályafutása alatt több mint hatvan alkotást rendezett. Népszerűségét történelmi ihletésű monumentális filmekkel és krimikkel alapozta meg: számos filmjében maga játszotta a főszerepet. Bírálói azt állították: alkotásaival kiszolgálta a Ceausescu-diktatúrát, besúgta kollégáit, és azzal vádolták, hogy a televízió által élőben közvetített 1989-es román forradalom valójában egy általa rendezett színjáték volt, amellyel a reform-kommunisták eltérítették a Temesvárról indult népfelkelést.

Nicolaescu ezt mindig cáfolta, azt viszont elismerte, hogy jelentéseket írt Ceausescu rettegett politikai rendőrségének, a Securitaténak. A filmes szakembert 1990-ben megválasztották törvényhozónak. A román parlamentnek 2012-ig volt tagja szenátorként. Nicolaescu 1990 után is rendezett, 2004-ben például az Orient Express című alkotása a román filmek közül a legtöbb nézőt vonzotta a romániai mozikba.

Kimaradt?