Díjátadó ünnepség a Székelyföldnél

A Székelyföld kulturális folyóirat idei díjait csütörtökön adták át a csíkszeredai Székelyföld Galériában. Idén Daczó Katalin újságíró, helytörténész, illetve Markó Béla költő érdemelte ki a Székelyföld-díjat. A nem székelyföldi alkotóknak járó elismerést, a Székely Bicskarend Díjat Buda Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, műfordító vehette át, a Szabó Gyula Debütdíjat ezúttal Adorjáni Pannának adományozták.

Az ünnepelteket a 16 éve megjelenő  Székelyföld periodika szerkesztői – Molnár Vilmos, Fekete Vince és Lövétei Lázár László – méltatták, a díjakat Borboly Csaba adta át.

„Az értékalkotókra megfelelő figyelmet kell fordítani, értékelni kell munkájukat. Úgy érzem, azok a szavak, mondatok és verssorok, amelyek megfogalmazásra kerülnek, azok sokunknak az életében kapaszkodók lehetnek. Minden olyan alkotás, próza, riport vagy vers, amellyel tudunk azonosulni, emberebbé tesz, és segít abban, hogy jól érezzük magunkat és közösségben próbáljuk még inkább elképzelni az életünket” – mondta Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke.

Idén első ízben két különdíjat is átadtak a százkötetesre tervezett Székely Könyvtár sorozat támogatásáért, az elismerésben Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere és Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere részesült.

Kimaradt?