Maros megyei tanács: egyelőre marad a Látó folyóirat

Elnapolta a Maros megyei tanács a csütörtöki ülésének nyolcadik napirendi pontját, amely a Látó és Vatra szépirodalmi folyóiratok önálló jogi státusának megszüntetésére vonatkozó határozattervezetet tartalmazta.

Lokodi Edit Emőke, a Maros megyei tanács alelnöke a maszol.ro-nak úgy fogalmazott, remélhetőleg később sem kerül napirendre ez az ügy, ugyanis két jelentős, országos, illetve nemzetközi elismertségnek örvendő irodalmi lapot nem szabad megszüntetni.

Több román tanácsos nemtetszését fejezte ki, amikor Ciprian Dobre elnök közölte, hogy a folyóiratokról szóló határozattervezet már nem szerepel a napirendi pontok között ezzel. Azt kifogásolták, hogy szerdán délután a honlapon még szerepelt ez a napirendi pont is. Dobre vitára akarta bocsátani az ügyet, de Lokodi közbelépésére ez végül nem történt meg.

„A kultúrát lehet a leginkább megszorítani"

A közigazgatási palota dísztermében tartott ülés utolsó sorában ültek a kulturális intézmények vezetői: a Látó, a Vatra irodalmi lapok főszerkesztői, a Maros Művészegyüttes, az Állami Filharmónia, az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, a Népi Alkotások Háza igazgatói, valamennyien gondterhelt arccal.

„A kultúra költségvetését lehet a leghamarabb megvonni, a kultúrát lehet a leginkább megszorítani. Most csak a legkisebb intézményekkel próbálkoznak, aztán következnek a többiek. Nem jó ez így" – nyilatkozta a maszol.ro-nak Barabási Csaba Attila, a Maros Művészegyüttes igazgatója.

A tanácsülést követően Kovács András Ferenc, a Látó főszerkesztője a sajtó kérdéseire elmondta: az, hogy lekerült a napirendről a megszüntetést szorgalmazó határozattervezet, még nem jelenti azt, hogy meg lehetne nyugodni.

A csütörtöki tanácsülésen elfogadta a testület az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház átköltöztetését a régi helyéről az új székhelyre, illetve döntöttek a filharmónia igazgatójának új feladatáról is. Vasile Cazan azt a megbízatást kapta: tevékenységével járuljon hozzá, hogy a filharmónia is felkerüljön az előadóművészeti intézmények névsorára.

Kimaradt?