Meglepetések, újdonságok, érdekességek az idei Könyvvásáron

Számos újdonsággal és érdekességgel várja látogatóit az idei marosvásárhelyi könyvvásár. A november 14-15-16-ára tervezett 19. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár idén is arra törekszik, hogy minél több kultúrakedvelő embert megszólítson, a könyvek közelébe vonzzon, és hogy a könyv ünnepét egy rangos kulturális eseménnyé emelje. Ennek érdekében idén a vásár szervezői, a Románia Magyar Könyves Céh és a Marosvásárhelyi Kulturális Központ számos újdonsággal és meglepetéssel készül.

 Az első meglepetésre nem kell sokáig várniuk a marosvásárhelyieknek, a szervezők ugyanis azt ígérik, hogy a csütörtökön, november 14-én délelőtt 10 órától a könyves szemle megnyitására kilátogatóknak egyedi kulturális élményben lesz részük.

Makkai Kinga tanárnő gyerekprogramjai tavaly nagy sikernek örvendtek, az idei szemle egyik legfontosabb újdonsága a fiatal korosztály megszólítása. A vásár szervezői idén Simon György magyartanár (V – VIII osztályosok) és Barabási Tivadar színművész (IX – XII. osztályosok) bevonásával vetélkedőket, pályázatokat, beszélgetéseket, író-olvasó találkozókat és különböző játékokat szerveznek a fiataloknak.

Az elmúlt évek hagyományához híven idén is sor kerül a Romániai Magyar Könyves Céh Szép Könyv díjának átadására. A három kategóriában  - gyerekkönyv, művészeti könyv és album, szépirodalmi mű - meghirdetett kiírásra a céhbe tömörülő kiadók pályázhatnak. Az idei év újdonsága, hogy a vásár látogatói nemcsak a nyertes köteteket vehetik a kezükbe, hanem egy külön standon az összes benevezett kötet megtekinthető. A nyertesek kilétére csak a szombaton, november 16-án 19 órától kezdődő gálán derül fény.

Ugyancsak újdonság a Vásár könyve díj létrehozása, amelynek átadására idén először kerül sor. A díjra a vásáron jelenlevő bármelyik kiadó pályázhat az utóbbi három év bármely saját kiadványával. Egy kiadó több kötettel is benevezhet.  A nyertes kötetet a vásárlátogatók választják ki szavazataik révén. A szavazók között egy két 200 lej értékű könyvutalványt sorsolnak ki.

Az idei vásár érdekessége, hogy a programok már a szemlét megelőzően elindultak. A szervezők már szeptemberben több pályázatot is meghirdettek. Egyrészt a vásár reklámfilmjének ötletére is pályázatot írtak ki, amelyre több mint 30 munkát küldtek be, ugyanakkor vetélkedőt hirdettek az V – VIII osztályosoknak, amelyre 35 csapat jelentkezett, illetve vásárra hangolóképpen a IX – XII-es diákok számára három alkotói felhívást is közzétettek. Az irodalom, zene és képzőművészet területén meghirdetett ifjúsági alkotói pályázatra 27 munka érkezett be.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?