Erdélyi csipkék a Székely Nemzeti Múzeumban

Október 29-én, kedden 18 órakor varázslatos csipkekiállítás nyílik a Székely Nemzeti Múzeumban. A múzeum reprezentatív időszakos kiállítása Erdély csipkeművészetének legfontosabb központjait és technikáit tekinti át. A nyugat- és közép-európai összefüggő csipkeövezetek árnyékában Erdélyben is nívós csipkeművészet élt a 17. századtól kezdődően, melynek összegyűjtésére, áttekintésére nem sok hangsúlyt fektettek eddig a múzeumok. A kéttermes kiállítás ezt a hiányt próbálja átlépni: a Székely Nemzeti Múzeum gyűjteménye mellett 7 múzeum és számos magángyűjtemény féltve őrzött kincseiből rekonstruálták az erdélyi csipke 19–20. századi kultúrtörténetét.

A korai csipkeművészet remekei az egyházak és főúri udvarok köréből kerültek ki, és főként a nyugati csipkedivat Erdélybe áramlásáról árulkodnak: 17–18. századi miseruhák, egyházi tárgyak, nemesi díszruhák, átmeneti műfajú hímzett-áttört kézimunkák járultak ahhoz, hogy Erdély lakossága megkedvelje a csipkét. A kiállítás e korai, Nyugat-Európából importált ritkaságokkal indít, majd áttér Erdély híresebb központjainak ismertetésére: torockói, segesvári, székelyszentkirályi, háromszéki és csíki vert csipkék, besztercei szász és kalotaszegi, székelyföldi magyar rececsipkék, szatmári és háromszéki frivolitás, dél- és nyugat-erdélyi román varrott csipke, árapataki rojtkötés, majd a 19. század végétől egyre inkább teret nyerő horgolt csipke divatjára világít rá, de kitér egy háromszéki iparművész, Szentkatolnai Bálint Benedek tüllhímzéseinek és terveinek ismertetésére is.

A cérnák és fonalak szövéséből, veréséből, hurkolásából, kötéséből, fonásából származó varázst a következő múzeumok segítségével tekintheti meg a közönség: Csángó Néprajzi Múzeum, Zabola; Csíki Székely Múzeum, Csíkszereda; Erdélyi Néprajzi Múzeum, Kolozsvár; Kallós Zoltán Múzeum és Népművészeti Központ, Válaszút; Kriza János Néprajzi Társaság, Kolozsvár; Mérai Tájház, Méra; Néprajzi Múzeum, Budapest.

Megnyitó: 2013. október 29., kedd 18 óra, Székely Nemzeti Múzeum, Tolerancia Terem.

A kiállítást Vargha Mihály igazgató köszönti és dr. Gazda Klára néprajzkutató méltatja. Kurátor: Szőcsné Gazda Enikő.

Közreműködnek a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai.

Kimaradt?