Egy katari sejknő a világ kulturális ura

A nemzetközi művészeti szféra legbefolyásosabb emberének al-Majasza bint Hamad bin Kalifa asz-Száni sejknőt, a katari uralkodó testvérét választotta 2013-ban az ArtReview művészeti magazin.

A harmincéves al-Majasza a közel-keleti ország múzeumait tömörítő szervezet vezetőjeként évente körülbelül egymilliárd dollárról dönt, amelyet galériákra, filmfesztiválokra és művészeti programokra fordítanak – írta csütörtökön a magazin.

Második helyre a Németországból származó David Zwirner galériatulajdonos került. A műkincspiac száz legbefolyásosabb emberének listáját minden évben nemzetközi zsűri állítja össze.

Katar al-Majasza munkájának köszönhetően kezd egyre inkább a nemzetközi művészeti világ egyik központjává válni.

Szakértők becslései szerint az emír testvére egy évben akár egymilliárd dollárt is invesztálhat a világ leghíresebb művészeinek munkáiba. Ilyen összegről a New York-i Modern Művészetek Múzeuma vagy a londoni Tate Modern csak álmodozhat.

Al-Majasza 2012-ben például 250 millió dollárért szerezte meg Paul Cézanne Kártyajátékosok című festményét – így ez lett a világ legdrágábban eladott képe. Több mint 70 millió dollárt adott az amerikai Mark Rothko egyik alkotásáért, és 20 millió dollárért vásárolta meg a brit Damien Hirst Pill Cabinetcímű művét.

Katarban az elmúlt években több nagy múzeum is nyílt, például az Iszlám Művészet Múzeuma. Az új katari nemzeti múzeum megnyitását 2014 decemberére tervezik.

A múzeumok tömeges építése jól illik az uralkodócsalád stratégiájába: célja Katar befolyásos állammá fejlesztése. Az al-Dzsazíra hírtelevízióval övék az egyik legbefolyásosabb arab televíziós csatorna. 2022-ben Katarban rendezik a futball-világbajnokságot is.

 

Kimaradt?