Nemzetközi Bethlen Gábor-konferencia kezdődött Kolozsváron

Bethlen Gábor és Európa címmel háromnapos nemzetközi történészkonferencia kezdődött csütörtökön Kolozsváron, Erdély híres fejedelme trónra lépésének  400. évfordulója alkalmából.

Rüsz Fogarasi Enikő egyetemi docens, a rendezvény egyik szervezője az MTI-nek elmondta: szimbolikus jelentősége van annak, hogy Kolozsváron tartják a tudományos seregszemlét, abban a városban, ahol Bethlen Gábort fejedelemmé választották.

"Meg tudjuk mutatni, hogy olyan nagyszabású konferenciát tudunk szervezni, amelyre a magyarországi és a román akadémiai szféra jeles képviselői mellett Párizsból, Milánóból, Münchenből, Tübingenből, Eperjesről és Pozsonyból is érkeztek előadók" - jelentette ki.

A konferenciát közösen szervezte a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE), az erdélyi magyar tudományos akadémia szerepét betöltő Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME), a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Debreceni Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézete.

Rüsz Fogarasi Enikő elmondta, hogy a konferencia által az újabb nemzedék kutatási eredményeit szeretnék az elődök kutatásai mellé állítani. Megjegyezte, hogy elsősorban Bethlen Gábor gazdaságpolitikájáról, valamint a török portával való kapcsolattartásáról számítanak olyan kutatási eredmények ismertetésére, amelyek új fényben tüntethetik fel Bethlen Gábor uralkodását.

"Átfogó gazdaságtörténeti munkák születtek eddig is, de a résztanulmányok szintjén olyan előadások várhatók, amelyek átírhatják mindazt, amit Bethlen gazdaságpolitikájáról, annak eredetéről jelenleg tudunk" - jelentette ki Rüsz Fogarasi Enikő történész, a BBTE docense.

Kimaradt?