KeleTrip 2 – egy kis Mongólia a Teinben

Sepsiszentgyörgyön, a Lármafa Egyesület múlt havi, ázsiai kultúrákat bemutató eseményének, a KeleTrip!-nek folytatásaként október 26-án, szombaton a torokéneklés és a doromb mágikus zenei világát mutatják be a közönségnek.

A torokéneklés egy régi hagyomány, melynek nyomait és kultúráját főként az ázsiai népek hagyományos zenéjében találjuk meg. Elsődlegesen Mongóliára jellemző, ahol országszerte nagy népszerűségnek örvend, de ugyanúgy megtalálható az afrikai kontinens bizonyos részein és Tibetben is.  A legtöbb torokénekes esemény elmaradhatatlan kísérőhangszere az emberiség egyik legrégebbi hangszere, a doromb. Mivel a torok éneklés és a doromb használata is a sámánisztikus rituálék elengedhetetlen tartozéka, hatottak egymásra, de a doromb terjedt el szélesebb körben, Ázsiából indulva meghódította a teljes arab és török hangzásvilágot.

A Lármafa vendége Paizs Miklós magyarországi zenész lesz, akit elismerten Európa legjobb torokénekesei között tartanak számon. A zenészt a nagyközönség a Korai Öröm frontembereként is ismerheti. A programokon jelen lesz B. Szabó Zsolt sepsiszentgyörgyi származású rádiós műsorvezető és dorombzenész, aki évek óta tanulmányozza és foglalkozik ennek a hangszernek a megszólaltatásával.

A szervezők felkérték Vitályos Lehel sepsiszentgyörgyi zenészt, hogy vegyen részt a fellépésben, zenei alapot szolgáltatva a két zenésznek.

Az esemény helyszínel a Tein Teaház. Beugró: 10 lej, amelyből 5 lej lefogyasztható. A rendezvény a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program része.

Részletes program:

15:00 zenei workshop [torokének, doromb]

20:00 projektoros filmvetítés a torokének hagyományáról

21:00 koncert [Paizs Miklós, B Szabó Zsolt, Kónya Ütő Bence]

23:00 jamsession

Kimaradt?