Nem tudja átvenni Nobel-díját Alice Munro

Megromlott egészségi állapota miatt nem utazik el Stockholmba Alice Munro, aki így nem tudja személyesen átvenni irodalmi Nobel-díját.

Peter Englund, az elismerést odaítélő Svéd Akadémia titkára pénteken azt írta blogjában, hogy a kanadai írónő egészségi állapota egyszerűen nem engedi, hogy részt vegyen a nagyszabású ceremónián december 10-én. Hozzátette, mindenki - Munrót is beleértve - sajnálja a helyzetet, amelyre nem tudtak megoldást találni. "Hogy milyen formában hangzik el a Nobel-előadás és ki veszi át a (szerző) nevében a díjat, még nem tudjuk" - folytatta Englund.

A Svéd Akadémia a modern novella mestereként méltatta a 82 éves kanadai írónőt a múlt héten, amikor Englund révén bejelentette, hogy neki ítélte oda a 2013. évi irodalmi Nobel-díjat. A közelmúltban többször is előfordult, hogy a díjazottak nem vettek részt személyesen az Alfred Nobel halálának évfordulóján tartott ceremónián. 2004-ben Elfriede Jelinek, egy évre rá Harold Pinter, 2007-ben pedig Doris Lessing maradt távol különböző okokból.

Kapcsolódók

Kimaradt?