Szatmárnémetiben lép fel a Nemzeti Énekkar

Közös otthonunk a zene! – ezzel jelszóval kezdte meg szeptemberben vendégszerepléseinek sorozatát a Magyar Nemzeti Filharmonikusok Nemzeti Énekkara. Az énekkar azokban a Magyarország határain túli városokban ad koncertet, amelyekben jelentős magyarság él. Az első fellépése Szabadkán volt, majd Beregszász és Dunaszerdahely következett.

Ma, péntek este hét órakor a szatmárnémeti római katolikus székesegyházban koncertezik, Antal Mátyás karigazgató vezényletével, novemberben pedig Temesváron és Nagyváradon. A műsoron Bartók, Kodály és Liszt művek mellett kortárs magyar alkotók kórusszámai és Szergej Rahmanyinov népdalfeldolgozása szerepel.

„Tavaly egy kis plusz költségvetési támogatást kaptunk, s úgy gondoltuk, hogy ezt elsősorban a határon túli magyarokkal való kapcsolataink erősítésére, az ő kulturális igényeik kielégítésére fordítjuk. Első vendégszerepléseink azt bizonyítják, hogy jól döntöttünk, mert mindenütt igen nagy közönségünk és nagy sikerünk volt. Éppen ezért megpróbálunk hagyományt teremteni ezekből a fellépésekből, s lehetőleg minden évben ellátogatunk néhány magyarlakta, határon túli városba”- mondta Kovács Géza, a Magyar Nemzeti Filharmonikusok vezérigazgatója.

A szatmári katolikus püspökség sajtóreferense, Józsa János a maszol.ro-t arról tájékoztatta, a péntek esti ingyenes koncert iránt hatalmas az érdeklődés, így „borítékolható” a közönségsiker.

Kimaradt?