Rendkívüli régizene koncert a kilyéni unitárius tempomban

Új zenei helyszínt kíván bevinni a köztudatba Sepsiszentgyörgy önkormányzata. A közigazgatásilag a városhoz tartozó Kilyén értékes, de kevésbé ismert műemléképülete az unitárius vártemplom, ahol október 25-én koncertet adnak „Igaz Messiás ez világra jött... – Áthallások a XVII.század egyházi zenéi közt a Kájoni-kódex alapján” címmel.

Kilyénben, az unitárius templomban koncertezik a magyarországi Musica Profana a kilyéni unitárius templomban október 25-én, pénteken 19 órától. Fellép: Andrejszki Judit (ének, csembaló), Kállay Katalin (furulya), Vitárius Piroska (barokk hegedű), Szabó Zsolt (viola da gamba). 

A koncert időtartama 60 perc, ingyenes autóbusz indul a Székely Nemzeti Múzeum épülete elől 18:45-kor. Jegyeket elővételben a Városi Kulturális Szervezőirodában lehet vásárolni, öt lejes egységáron.

Ezzel a koncerttel új zenei helyszínt kíván bevinni a köztudatba Sepsiszentgyörgy önkormányzata. A közigazgatásilag a városhoz tartozó Kilyén értékes, de kevésbé ismert műemléképülete az unitárius vártemplom, amelynek akusztikája megfelel a zenei eseményeknek is. A rendezvény része a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa programnak.

A Musica Profana 1987-ben alakult régi zenét játszik korhű hangszereken. Műsorukon a 16-17. századi magyar zenétől (Balassi Bálint énekei, a Kájoni-kódex, a Vietoris-kódex és a Lőcsei tabulatúra dalai és táncai), Európa uralkodó udvarainak zenéjén keresztül, a nagy barokk mesterek művekig sokféle műfaj található. Nagy hangsúlyt fektetnek a magyar régizene bemutatására, ápolására. Az együttes tagjai szaktudásukat nemzetközi szakt¬e¬kintélyek kurzusain tökéletesítették. Neves magyar és külföldi együttesekkel és szólistákkal léptek fel különböző zenei produkciókban, fesztiválokon (Saint-Donat Bach-Festival, Tours, Varsói Opera, Radovljicai Régizene Fesztivál, Csíkszeredai Régizene Fesztivál stb.). Az együttes rendszeresen hallható Magyarországon és külföldön.

A Kájoni-kódex kiemelkedően fontos zenetörténeti anyagot hagyott ránk, hiszen ez az 1634 és 1671 között összeállított dokumentum gyűjti egybe Kájoni János orgonatabulatúrás dallamgyűjteményét, amely a XVII. századi Erdély zenekultúrájának mementója. A Musica Profana 2005-ben adta ki Kájoni-kódex lemezét, amely Kájoni János 17. századi csíki szerzetes orgonista gyűjteményének bemutatása. A kilyéni koncert programját a gyűjtemény egyházi művei alapján állították össze.

A közigazgatásilag Sepsiszentgyörgy városához tartozó Kilyén unitárius temploma Sepsiszék egyik legjelentősebb, ám kevésbé ismert műemléke, a 13. század második felében épült. Félköríves szentélyét a 15. század végén lebontották, és helyére építették a ma is álló sokszögzáródású szentélyt. A templom a reformáció során előbb a református, a 16. század utolsó évtizedeiben pedig az unitárius egyház birtokába került. Mai formáját 1806-ban, a hajó nyugati falához csatlakozó téglafalazású harangtorony építésével nyerte el.  A protestánsok által lemeszelt középkori falképek jelentős részét 1885-ben Huszka József tárta fel, aki – miután akvarellmásolatokat készített róluk, a gyülekezettel kötött megegyezése alapján visszameszeltette. Néhány részletet az 1970-es években is kibontottak, az 1977-es földrengés után pedig újabb töredékek váltak láthatóvá. A falképek teljes feltárására és konzerválására 2004–2005 között került sor. A hajó déli külső oldalán, illetve a bejárat szomszédságában a Kánai menyegzőt ábrázoló  falképet tárták fel. A nyugati fal torony által takart külső felületén Szent Annát, Máriát és a kis Jézust ábrázoló kompozíció, Mettercia-ábrázolás töredékei maradtak fenn. A hajó déli, nyugati és északi falát két, egymás fölötti sávba rendezve falképek díszítik, amelyeket Jánó Mihály művészettörténész a 15. század első felére datál.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?