Az opera színfalai mögé tekinthetnek az egyetemisták

Négy előadás közül választhatnak szabadon azok az egyetemisták, akik a Kolozsvári Magyar Opera, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség és a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács közös bérletét megvásárolják, tudatták a partnerséget kötött felek kedden.

Lévén az egyedüli magyar opera Romániában, és világszerte is az egyetlen, nem államnyelven játszó ilyen intézmény, a műfaj valamennyi ágazatát igyekeznek bemutatni a kolozsvári és erdélyi közönségnek. Szép Gyula igazgató elmondása szerint éppen ezért próbálják felhívni a diákok figyelmét is arra, ami a falakon belül történik.

Takács Aranka kommunikációs referens elmondta, intézményüket nem úgy kell elképzelni, mint egy helyet, ahol „rokokó ruhában, érthetetlenül éneklő nénikék és bácsikák” láthatók, éppen ezért kereste fel a Diákszövetség és Diáktanács vezetőit, hogy közösen találják ki, miként lehetne megragadni a fiatalok figyelmét.

„Szeretnénk, ha az érdeklődők betekintést nyernének az opera hátterébe, megtekinthetnék a varrodát, a próbatermet, hogy miként is dolgozik a rendező a művészekkel” – mondta el Takács Aranka, hozzátéve azt is, hogy önkéntes munkát is lehet majd vállalni, legyen szó a nézők ültetéséről, plakátragasztásról, újságírásról, blog vagy Facebook-oldal szerkesztéséről.Az operát már csütörtökön kóstolgatni lehet, ráadásul ingyen: az Ory Grófja vígopera ingyen megtekinthető az egyetemisták számára.

A „Fedezd fel magadnak az operát” és „Mi van a függöny mögött” programok kapcsán Andacs Zsolt, a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács elnöke arról beszélt, „kultúrkommandót” hoznak létre, amely a kultúra népszerűsítésével foglalkozik majd: diák diáknak adja át az üzenetet, remélhetően a tanárok segítségével. Rés Konrád-Gergely KMDSZ-elnök elmondta, fontos, hogy a már létező közös bérletük megmaradjon, de ez nem elegendő, az egyetemistáknak fontos, hogy betekinthessenek az opera hétköznapi életébe, és be legyenek vonva a folyamatba.

Kimaradt?