Alice Munro kapta az irodalmi Nobel-díjat

Alice Munro kanadai írónak ítélték idén az irodalmi Nobel-díjat – közölte csütörtök délután Stocholmban a Svéd Akadémia. Peter Englund, az akadémia titkára a kortárs novella mestereként méltatta a 82 éves írónőt, akit régóta a díj várományosaként emlegettek.

Alice Munro 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Man Booker Díjat, idén nyáron azonban bejelentette, valószínűleg felhagy az írással. Munro elsősorban novellaszerzőként ismert, ám sokak szerint annyi mélységet, bölcsességet és precizitást visz írásaiba, mint a regényírók többsége egész életművébe. Művei magyarul is megjelentek.

Alice Munro a 13. Nobel-díjas írónő, legutóbb, 2009-ben Herta Müller részesült a díjban, amely mellé 8 millió svéd korona is jár.

Selyem Zsuzsa kolozsvári irodalomtörténész, egyetemi oktató a maszol.-ro-nak elmondta, a kanadai írónő díjazásával a rövidpróza kortárs nagymesterét értékeli a Nobel-díj kuratóriuma, reményei szerint ezzel a műfajra is nagyobb figyelem fog irányulni. "Magyarul több kötete is megjelent a Park kiadónál, hátha egyre nehezebb lesz ignorálni ezt a kiváló szerzőt, iróniáját, tudását, mélységét, a bagatellnek vélt helyzetekben hirtelen feltárulását az emberi létezésnek" – fogalmazott Selyem Zsuzsa.

 

Kimaradt?