A Vetró-művészdinasztia nyit közös tárlatot Kézdivásárhelyen

A Vetró család nyolc tagjának nyílik közös kiállítása Kézdivásárhelyen, „The Dinasty” (A dinasztia) címmel. A Vetró Artúr szobrászművész (1919-1992) által alapított művészfamília most először lép közös kiállítással a nagyközönség elé úgy, hogy a tárlaton a hírneves dédapa és a család legfiatalabb tagja, a 3 éves Bence munkái  egyaránt képviselik majd négy nemzedék közös hitvallását.

Vetró Artúr 1919-ben született Temesváron, 1938–1944 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol mesterei Kisfaludi Strobl Zsigmond és Sidló Ferenc voltak. 1948–1982 között Kolozsváron először a Magyar Művészeti Intézet, majd a Képzőművészeti Főiskola szobrászati tanszékén tanár. Pályája kezdetén művészetére erősen hatott Medgyessy Ferenc irányítása. Szobrai emberközpontúak és klasszikus fogantatásúak. A magyar és román művészvilág számos egyéniségét megörökítette, ő az alkotója például a nagyváradi Ady-mellszobornak, a csíkszeredai Nagy Imre-büsztnek, a kolozsvári BBTE udvarán található Bolyai János-szobornak.

Fia, Vetró András 1948-ban született. A kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola szobrászati szakán szerzett diplomát 1973-an. Azóta Kézdivásárhelyen él és alkot; rajzot és mintázást tanít a Nagy Mózes Líceum képzőművészeti osztályaiban. Pályája kezdetétől érdeklődéssel fordult a történelmi és kultúrtörténeti témák felé. Ő mintázta meg Kossuth, Bem József, Bod Péter és Turóczy Mózes kézdivásárhelyi, Mikes Kelemen sepsiszentgyörgyi szobrát.

A család többi felnőtt tagja  - Vetró Bodoni Sebestyén András (1976), Vetró Bodoni Zsuzsa (1951), Vetró Bodoni Barnabás (1977) – szintén a képzőművészet valamelyik műfajában tevékenykedik, és a tárlat teljessége kedvéért kiáállítandó munkákat szemlélve könnyű megállapítani, hogy a legfiatalabb „almák” sem estek messzi a nagy Vetró-fától.    

A kiállítást október 11-én, pénteken délután 17 órakor nyitja meg Czegő Zoltán író az Incze László Céhtörténeti Múzeumban. Közreműködnek Józsa Irén, Héjja Ágnes és Karácsony Gabriella tanárnők.

Kimaradt?