FreeCamp: otthonról hozott ötletek Csíkszeredában

Véget ért a VIII. FreeCamp képzőművészeti alkotótábor Csíkszeredában. A meghívott képzőművészek teljes alkotói szabadságban, „otthonról hozott" ötletek alapján, tíz napon át alkothattak a Szabad Szakszervezetek Művelődési Házának kiállítótermében.

Az utca embere is szót kap

Külön érdekessége volt a telepnek, hogy az alkotói folyamatba az utca embere is betekinthetett, ha éppen arra járt. Ráadásul idén egy újabb kontinenssel bővült a meghívott alkotók listája, 2012-ben az amerikai földrészről érkezett egy képzőművész, jövőre talán talán már Afrikát célozzák meg, mondta Botár László grafikus, főszervező a maszol.ro-nak.

Az elmúlt nyolc év alatt a létszám is stabilizálódott, tette hozzá. Korábban hol kilenc, hol tizennégy alkotó kapott meghívót, az utóbbi időben tartják magukat a stabil tizenegy képzőművészhez. Tágasabb lett az alkotói tér is, három nagy teremben zajlik a munka.

„Ez nem egy vidéki környezetbe beágyazott alkotótelep, hanem itt a beton között kell továbbgondolni a már kész otthonról hozott témákat" – fogalmazott Botár. Úgy véli, az idei FreeCamp során az az egyik legjobb és leggazdagabb anyag gyűlt össze az alkotásokból.Csikszereda VIIIFreeCamp tarlatzaro HSZI 03

Minden képzőművésznek minimum két alkotást kellett elkészítenie, amelyek a szervezők tulajdonában maradnak. Ennél a számnál természetesen nem állt le senki. Ezeknek a műveknek egy részével a szponzorokat honorálják, a többi a szervező intézmények tulajdona lesz.

Érdekes perspektívák a továbbgondolásra

„Nézőként beidegződésünk, hogy egy csoportos kiállításon valamiféle egységet keresünk, érintkezési pontot a különféle kifejezésmódok között. És előbb-utóbb találunk is, amely fogódzókat, viszonyítási pontokat ad értelmezéseinkhez. Ez a nézői beállítódás nem szükségszerű, de minden bizonnyal érdekes perspektívákat nyújthat a kiállított alkotások továbbgondolására" – hangzott a el a táborzárón Túros Eszter művészettörténész méltatásában.

Túros Eszter szerint alapvető kapcsolódási pontokat jelenthet az alkotásokban a művészeknek a helyszínnel való viszonya, ugyanis a legtöbb alkotó, különösen az, aki először fordul meg a környéken, nem tudja, de nem is akarja figyelmen kívül hagyni környezetét. Van, aki hagyja magát befolyásolni az új környezet által és hagyja eluralkodni alkotásain a hely szellemét, van, aki az itteni földet festékanyagként felhasználva köti alkotását a helyszínhez, mondta Túros.

Sok jó ötlet bejött

„Nagyon jó kezdeményezés a FreeCaamp és remélem, hogy az is marad" – mondta el a maszol.ro-nak Csillag István grafikus, a művésztelep idei helyi meghívottja. Ugyanis az országokból érkező magyar vagy akár más nemzetiségű alkotók találkozhatnak itt, műterem magányából kiszabadulva tapasztalatot cserélhet más egymással. A legnagyobb előnye ennek a telepnek, hogy közösen egy nagy térben dolgozva egyszerre adódik lehetőség arra, hogy mindenki félrevonulhasson, de bármikor odamehet egy kollégához és elbeszélgethet vele.

„A FreeCamp alatt megpróbáltam egy kissé túllépni azokon a témákon, amik foglalkoztatnak, mert a műteremben azt a folyamatot követem, ami bennem van, itt pedig megpróbálom továbbvinni, frissíteni, vagy könnyedebbé tenni ezt a folyamatot. Sok jó ötletem bejött, sok új ötlettel is gazdagodtam. Ez köszönhető a társaságnak is, de a környezetnek is, a tágas alkotótérnek, de a rendelkezésre álló időnek is, hogy az ember rá tudja magát szánnni magát az alkotói munkára, amit a hétköznapok során sokkal nehezebb megtenni" – fogalmazott lapunknak a művész.

A tábor során létrejött alkotások szeptember 7-ig láthatóak a csíkszeredai Szabad Szakszervezetek Kultúrházában, az első emeleti kiállítóteremben.

Kimaradt?