Már csak on-line lehet hallgatni a Guerrilla Rádiót

Hétfőn este 8-kor beszüntette földi sugárzását a Radio Guerrilla. A román nyelvű műsorokat és alternatív zenéket sugárzó rádió viszont továbbra is hallgatható az interneten, itt.

A rádiótársaság azt tervezi, hogy október közepén részt vesz az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) versenyvizsgáján, amelyen reményeik szerint ismét kapnak sugárzási sávot. A CNA amiatt döntött az engedélyek visszavonásáról, mert a anyavállalat, vagyis a Realitatea Media fizetésképtelenné vált, ezért versenytárgyalást hirdetett néhány földi sugárzású licensze elárverezésére. Ez pedig törvényellenes eljárás, állították a CNA tagjai.

Turos Loránd, a CNA tagja a felfüggesztés ellen szavazott, két másik kollégájával együtt. A maszol.ro érdeklődésére elmagyarázta: valóban törvénybe ütközik az Audiovizuális Tanács jóváhagyása nélkül eladni vagy átadni rádiós sugárzást biztosító licenszet, de maga az átadás még nem történt meg. "A kollégáim már a kiírást is törvénysértőnek minősítették. Én viszont úgy vélem, hogy nem történt még törvénysértés, a szándék pedig nem szankcionálható" - mondta a CNA RMDSZ által delegált tagja.

Véleményével azonban kisebbségben maradt, a felfüggesztésre vonatkozó döntést a testület nagy része megszavazta.

Az "Eliberadiósok" Facebook-oldalukon megpróbálták optimistán kezelni a tényeket. “Reméljük, mindez csak átmeneti állapot. Hallgathattok minket továbbra is on-line. Minden műsort folytatunk on-line” – biztatták a hallgatókat.

A Realitatea Media Részvénytársasághoz tartozó Guerrilla Rádió idén novemberben lenne kilencéves. Az Országos Audiovizuális Tanács szeptember 19-i ülésén döntött úgy, hogy visszavonja a rádió összes (23 földi és egy műholdas sugárzásra érvényes) engedélyét. Ezzel a döntéssel tulajdonképpen megszüntették a Guerrilla Rádiót. “Nem követett el semmi olyan súlyos szakmai vétséget a Guerrilla Rádió munkaközössége, ami okot adott volna erre. Így aztán reménykedünk, hogy a karácsonyt már együtt töltjük a hallgatóinkkal, és ultrarövid hullámon is boldog 2014-et tudunk majd kívánni szilveszterkor” – üzenik a szerkesztők rajongóiknak.

FRISSÍTÉS: Turos Loránd kételkedik benne, hogy már október közepén sor kerülne a licitre, amelyet a Guerrilla Rádió felszabadult licenszeire írnak majd ki. A Realitatea médiavállalat ugyanis bíróságon megtámadja a CNA határozatát, és amennyiben ez jogtalannak minősül, úgy a Guerrilla Rádió visszakapja sávjait.

Turos ugyanakkor kereken elutasította azt a feltételezést, hogy az ügy hátterében politikai indokok állnának, azaz hogy a Realitatea médiavállalat és a Ponta-kormány között feszülő ellentétek okozták volna az "Eliberádió" vesztét. Kimondottan jogi kérdésről van szó, szögezte le Turos, és a bíróság fogja kimondani az utolsó szót.

Kimaradt?