Fekete-piros a Művészegyüttes színpadán

Évadkezdő bemutatóját tartotta pénteken este a Maros Művészegyüttes Marosvásárhelyen. Juhász Zsolt rendezésében a Kányádi Sándor ihlette Fekete piros produkciót vitték színpadra az együttes művészei.

Juhász Zsolt, a Duna Művészegyüttes rendező-koreográfusa közreműködésével vitte színpadra a 2013-2014-es évad első produkcióját a Maros Művészegyüttes, amely szeptember 19-én tartotta előbemutatóját, majd 20-án, péntek este a hivatalos bemutatót. Az előadás Kányádi Sándor Fekete piros című verséből ihletődött, annak továbbgondolásával, színpadra alkalmazásával  jött létre.

A rendező Kányádit a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakjának tartja, az egyik legjobb versének pedig a Fekete piros című művét. Ezért is esett a választása újból az ő alkotására, a korábbi, Vannak vidékek című darab  után. A produkció, ahogy a rendező a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón mondta, az erdélyi magyarság sorsával foglalkozik, de a politika bevonása nélkül. Az előadásban a magyar mellett román dalok is elhangzanak, a magyar táncok mellett románok is.

A produkcióhoz Szélyes Andrea tervezte és készítette a jelmezeket.

A közönség az előadást többször is megtekintheti, a további előadásokról a Maros Művészegyüttes honlapján, a www.marosme.ro címen lehet többet megtudni. Ugyanott az együttes kiszállásairól, belföldi és külföldi fellépéseiről is tájékozódhatunk. A tervek között szerepel székelyudvarhelyi, dicsőszentmártoni, jeddi, ernyei kiszállás, valamint egy magyarországi is, Sátoraljaújhelyre.

Továbbra is műsoron marad a Vannak vidékek szürrealista tánckép, a János Vitéz mesejáték, a Szem látta, szív szerette és a Szót a táncnak, illetve a Farsangi hangulatok című produkció.

Kimaradt?