Bukarestben muzsikál a 40 éves Muzsikás együttes

Bukarestben lép fel kedden a Muzsikás együttes, amely idén ünnepli fennállása 40. évfordulóját.

A magyar együttes a román főváros második legnagyobb előadótermében, a román közszolgálati rádió mintegy ezer férőhelyes koncerttermében lép fel.

Kósa András László, a Balassi Intézet bukaresti központjának igazgatója az MTI-nek pénteken elmondta: több mint tíz évvel ezelőtt járt legutóbb a Muzsikás Bukarestben, ahol nagysikerű koncertet tartott Alexander Balanescu hegedűvirtuózzal.

A mostani fellépésükre olyan műsort állítottak össze, amely a térség népzenéjéből merít. Így a keddi koncerten Bartók Béla népzenegyűjtéséből bukovinai román és zsidó feldolgozásokat is lehet hallani.

A bukaresti koncerten a Muzsikás bemutatja Erdély fontosabb etnográfiai régiói (Mezőség, Máramaros, Kalotaszeg, Küküllőmente) román, magyar és zsidó népzenéjének jellegzetes vonásait, és rávilágít az egymás mellett élő népek zenéjének sajátos kölcsönhatására.

Hallható lesz a román învârtita (forgótánc) és a csárdás, játszanak legényest és botos táncot, valamint Khosid lakodalmast, de a közönség felismerheti Bartók Béla Hat román tánc című művének részleteit is.

Az előadás a hagyományos hangszereken felcsendülő dunántúli és csángó népzenének köszönhetően válik teljessé. A román rádió teljes egészében rögzíti koncertet.

Kimaradt?