Huffington Post: Kolozsvár lesz a művészet irányadó városa

A neves amerikai portál, a Huffington Post szerint Kolozsvár az egyike annak a tizenkét városnak a világon, amely gyökeresen át fogja alakítani a 21. század művészetét.

A huffingtonpost.com listát készített a világnak azokról a városairól – szám szerint 12 városról van szó – amelyek művészeti szempontból a legérdekesebbek és várhatóan átrajzolják a világ művészeti arculatát. Kolozsvár az elképzelt listán a harmadik helyen szerepel, Delhi (India) és Bogota (Kolumbia) után.

„New York és Párizs már rég magához vonzotta a művészvilág figyelmét, művészek, gyűjtők, kritikusok és kurátorok törekedtek arra, hogy otthonuknak nevezzék ezeket a városokat” – olvasható a szájton, amely Los Angelest, Berlint és Hong Kongot is a rég bevett művészeti központokhoz sorolja. A  kizárólagosságnak azonban vége, a jövő művészetét új városok alkotják meg - állítja a portál, amely „A jövő művészetének városai” című, 336 oldalas kiadványt is ismerteti. Ezt egy szakemberekből álló kuratórium állította össze. „Egyes választásaik kétségkívül meglepőek” – vélekedik a huffingtonpost – „Kolozsvár, Románia – hallott róla valaki?”

Delhi és Bogota után Kolozsvár következik a sorban, amellyel kapcsolatban a szerzők a Szépművészeti Múzeumot, az Ecsetgyárat emelik ki, a művészek közül pedig Răzvan Botiş-t és Adrian Ghenie-t, akik „otthonuknak nevezik ezt a várost” – írja a kommentár.

Kolozsvár után Isztambul és Johannesburg következik a művészetet megújító városok listáján.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?