A Mélylevegőt és a Nyóckert is vetítik a San Sebastián-i Filmfesztiválon

Kovács Claudia Mélylevegő című rövidfilmjét és a Nyócker című animációs filmet is levetítik a pénteken kezdődő 61. San Sebastián-i Filmfesztiválon.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen operatőr szakon végzett Kovács Claudia Mélylevegő című 11 perces rövidfilmje a Nemzetközi Filmiskolások Találkozójának szekciójában mutatkozik be. A mezőny rövidfilmjeit a cannes-i Arany Pálma-díjas rendező, Amat Escalante által vezetett diákzsűri értékeli és díjazza.

Gauder Áron Nyócker című 2004-es munkáját pedig az animáció új útjait feltérképező Animatopía elnevezésű válogatásban vetítik - olvasható a fesztivál honlapján (www.sansebastianfestival.com).

A több szekcióra osztott fesztiválprogram játékfilmes versenyében tizenhárom alkotást láthat a közönség. A nemzetközi zsűri elnöke Todd Haynes amerikai filmrendező (Távol a mennyországtól); az Arany Kagyló-díjért többek között Jonathan Treplitzky The Railway Man, Roger Michell Le Week-End, Bertrand Tavernier Quai d'Orsay és Atom Egoyan Devil's Knot című filmje verseng.

A szeptember 20. és 28. között zajló nemzetközi mustrára számos híresség elkíséri filmjét: Annette Bening a The Face of Love, Michelle Yeoh a Final Recipe, Terry Gilliam a The Zero Theorem című produkciójával érkezik, Oliver Stone pedig The Untold History of the United States című új dokumentumsorozatát és Nagy Sándor, a hódító című filmjének végső, rendezői vágását mutatja be.

A fesztivál életműdíját, a Donostia-díjat Hugh Jackman és Carmen Maura spanyol színésznő veheti át. Az ausztrál színész Denis Villeneuve Fogságban című filmjének bemutatóján kapja meg az elismerést. A thrillerben Jackman játssza a főszerepet.

A Donostia-díjat először 1986-ban adták át Gregory Pecknek, azóta több mint ötvenen kapták meg, köztük Oliver Stone, Dustin Hoffman, Glenn Close, Julia Roberts, Meryl Streep, Liv Ullmann, Woody Allen és Anthony Hopkins.

Kimaradt?