Színházba csalogatja a diákokat és tanárokat a vásárhelyi társulat

A Bolyai Farkas Elméleti Líceumban, diákok és tanárok előtt tartott rendkívüli tájékoztatót az évadról és a színházbajárás előnyeiről a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata.

Gáspárik Attila vezérigazgató ismertette, milyen bérleteket kínál a társulat diákoknak és tanároknak, miért érdemes színházba járni, milyen repertoárral várják az idei évadban a nézőket. Azért is fontos a Bolyai, mondta, mert az iskola számos volt diákja folytatta tanulmányait a közeli Köteles Sámuel utcai Művészeti Egyetemen. Ez részben a „Színi” közelségével, részben a sok tehetséges diákkal is magyarázható.

A vásárhelyi színház is megünnepli szeptember 21-ét, a Magyar Dráma Napját, ebből az alkalomból Páskándi Géza  Kalauz nélkül című komédiáját adja elő a társulat. A Páskándi-darabban fellépő Kilyén László, Fülöp Bea, Badics Petra és Boros Csaba szintén részt vett a rendhagyó sajtó-tanár-diák tájékoztatón.

Elmondták: a marosvásárhelyi színház eddig még soha nem játszott Páskándi-darabot, ezért is nagy kíváncsisággal várják a nézővel való találkozást, annál is inkább, mert a felolvasószínház műfaja alig néhány éve kezdett meggyökerezni Marosvásárhelyen. „Akkor tudjuk, hogy milyen, ha közönség előtt adjuk elő. Ez kísérlet részünkről és nagyon várjuk, hogy milyen lesz” – fogalmazott Gáspárik.

 „Kivételesen örülök, ha ezzel a szöveggel is sikerül egy kicsit magunkhoz vonzani a közönséget” – mondta Kilyén László. Arra a kérdésre, hogy meddig marad műsoron a felolvasószínházi produkció, a vezérigazgató azt felelte: addig, ameddig nézője van. 

„Olyan ez a műfaj, amit a közönség is nehezen tud megszokni, mi is nehezen tanulunk meg, de ugyanakkor érdekes improvizációs játékra, élő zenés kíséretre ad lehetőséget” – ismertette Gáspárik.

A Magyar Dráma Napjára szervezett ünnepi rendezvény Aranka György szobrának megkoszorúzásával kezdődik szombaton 17 órakor, majd 18 órakor kerül sor a bemutatóra a színház kistermében. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?