Új évad a székelyudvarhelyi színháznál – erőn felül vállalnak

„Erőn felül vállalunk” – hangzott el a Tomcsa Sándor Színház évadnyitó sajtótájékoztatóján Nagy Pál igazgató szájából, ami azt jelentené, hogy a társulat a nehézségek ellenére idén többet próbál nyújtani közönségének, mint az elmúlt évadban. Választékos műsorrend, ötödik dráMA-fesztivál, de bővülni egyelőre nem tud a társulat.

tomcsa nagycsurulya

Mint egy együtt maradó focicsapat-keretben: nem megy senki, nem jön senki, a ma este kezdődő „edzőtábort” (a társulati ülés után elkezdődnek a Lakodalom című Csehov-összeállítás próbái Eugen Făţ vendégrendező vezetésével, a bemutatót október 4-re tervezik) ugyanazok a „játékosok” kezdik el, kiegészülve Varga Mártával, aki szülés után tér vissza a társulathoz.

Nagy hozzátette, hogy a bérletek árai kb. 10%-kal emelkednek, különleges március 15-i műsorral készülnek majd, s szerdán megismétlik a hétfő este nagy sikert aratott szabadtéri előadásukat, A fösvényt.

A Lakodalom bemutatóját a dráMA ötödik kiadása követi, majd még idén megtartják a Kihívás (Doru Moţoc darabja) magyar nyelvű ősbemutatóját – közölte a darabot rendező Csurulya Csongor művészeti vezető, hozzátéve, hogy A fösvényt is játsszák még év végéig, amikor Tóth Árpád egy Feydeau-komédiát visz színre ünnepi előadásként.

tomcsa plakat

Szálinger Balázs Köztársaság című drámája szintén ősbemutató lesz, Telihay Péter vendégrendező hozza tető alá az előadást kb. februárban, jövő tavaszra marad szintén Tóth-rendezésben A Vagina Monológok.

A Nemfélek János lesz idén a mesejáték, illetve Szigarjev Fekete tej című darabját szintén egy társulati tag, Barabás Árpád fogja rendezni. Továbbra is műsoron marad az utóbbi által játszott Az őrült naplója, a Mustármag című Wass Albert-összeállítás.

„Technikailag nem lett könnyebb az életünk” – vallotta be Csurulya, hozzátéve, hogy május második felétől kezdődően gyakorlatilag nem számíthatnak közönségre. Illetve hétvégén sem – az utóbbi évek tapasztalatai alapján.

Az évad hasonló lesz a tavalyihoz, a gerinc nagyjából ugyanaz, s a társulat is ugyanaz marad amíg vezetői nem látják a jövő évi költségvetést.

Kimaradt?