Fesztiváldömping és öt új bemutató a temesvári színház repertoárján

Mozgalmasan indult a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház évada. A következő periódusban az öt új bemutató mellett műsoron tartanak számos, az előző években nagy népszerűségnek örvendő előadást, melyekkel több neves fesztiválon is képviselteti magát a társulat.

A 2013/2014-es évad idén is az immár hagyományossá vált mozgásművészeti workshoppal vette kezdetét, melynek meghívott vezetői ezúttal Döbrei Dénes és Varga Heni koreográfus-táncosok voltak. A több napos műhelymunka lezárásaként a résztvevők nyilvános bemutatót tartottak, ezzel mintegy hivatalosan is megkezdve az új évadot.

A mozgalmas indítás után az első bemutatót, Leenane szépe címmel, szeptember 28-ára tervezik, Upor László rendezésében, Martin McDonagh szövege alapján.

Az új bemutató mellett szeptember folyamán a színház két nagyváradi fesztiválmeghívásnak is eleget tesz majd, az előző évadból ismert Karel Čapek műve nyomán készült Vagabondó bábelőadás (rendező: Peter Pashov, Zheni Pashova) a Fux Feszten, a Gardénia ( Elzbieta Chowaniec, rendező: Koltai M. Gábor) pedig a Rövid Dráma Fesztiválon lesz újra megtekinthető.

Az első premier után alig egy héttel, október 4.-én kerül bemutatásra a Piszkos meló, Gyulay Eszter rendezésében, Harold Pintér Étellift darabja alapján, majd - folytatva az őszi fesztiválszerepléseit - Hajdu Szabolcs Békeidő című előadása a gyergyószentmiklósi Kollokvium, a Parasztopera (Pintér Béla- Darvas Benedek, rendező: Szikszai Rémusz) az udvarhelyi DráMA, a Gardénia pedig a bukaresti Országos Színházi Fesztivál programjában szerepel.

Az évad során a társulat több külföldi és romániai színházban is vendégszerepel, de temesvári fesztiválelőadásokból sem lesz hiány, hiszen szeptemberben a színház részt vesz a Plai fesztiválon (maszkfestéssel és a Színfalak mögött programsorozat folytatásával várja az érdeklődőket), novemberben pedig a Gardénia lesz újra megtekinthető az Euro-Thalia színházi fesztivál keretén belül.

Természetesen 2014 májusában is lesz majd TESZT, ahol a hagyományokhoz híven jelentős hazai, illetve külföldi előadásokat láthatnak majd a színház látogatói.

A már fentebb említett két, őszi bemutató mellett, a színház még három másik premierrel is készül az idei évadra. A Hold bugyra (John Milton Elveszett paradicsom című műve nyomán), Döbrei Dénes rendezésében, illetve Wajdi Mouawad: Futótűz című darabja Radu-Alexandru Nica rendezésében kerül a temesvári nézők elé. Az új évadban látható majd Cári-Baczó Tünde rendező-koreográfus 30 című előadása is a színház stúdiótermében.

Az új bemutatók mellett a színház továbbra is műsoron tartja majd a következő előadásokat: Ó, azok a szép napok, Békeidő, Parasztopera, Peer Gynt, Vagabondó, Gardénia, Prah, Mady-Baby, Deviancia, Mellékhatások, Özönvíz előtt, Rendőrség, Furnitur, Ájlávjú.

A jegyárak nem változtak: 16 lej, illetve 8 lej a nagytermi előadások, 10 lej, illetve 5 lej a stúdió előadások esetében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?