Fekete seregnyi tömeg Mátyás király előtt

A szobor-Mátyás előtt talán még soha gyűlt össze akkora tömeg, mint amekkorát az igazi király szemrevételezhetett a Fekete Sereg hadba szólítása idején. Az Edda- és a Neoton Família koncertje, meg az augusztus 20-i tűzijáték húszezres közönséget vonzott Kolozsvár főterére.

A Kolozsvári Magyar Napok talán legnagyobb érdeme, hogy a magyarok buliztak a központban, és közben a románok nem érezték kirekesztve magukat.

Szervezők, önkéntesek, támogatók mind ámulatra méltó munkát végeztek, de az ő erőfeszítéseik sem értek volna semmit, ha nincs a csodálatos kolozsvári közönség – értékelte Gergely Balázs főszervező a hétfő este tűzijátékkal zárult Kolozsvári Magyar Napokat.

A statisztikai számítások, összegzések még folynak, de az kezd egyértelművé válni: a nyolcnapos rendezvénysorozat kezdése előtt óvatosan saccolták meg a szervezők a százezres létszámot. A tavalyi, nyolcvanezer látogatót vonzó Magyar Napok után ez is látványos növekedést jelentett volna, de az előzetes számítások arra utalnak: százezernél is többen voltak kíváncsiak idén a rendezvényre.

"A sokak által leírt, lesajnált kolozsvári magyar közösség megmutatta magát. Víz alá voltunk nyomva sokáig, és most felszínre jöttünk, és kaptunk egy nagy levegőt – ezt érzem" – mondta el a maszol.ro kérdésére Gergely Balázs .

"Rengeteg jót hallottam a románoktól"

A szervezést vállaló Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke elmondta: az eredeti tervek szerint Emil Boc polgármesternek is fel kellett volna szólalni a zárógálán. Végül teendői máshová szólították, de végig kommunikált, támogatásáról biztosította és elismerően beszélt a szervezőkről, rendezvényről. Ugyanez mondható el Horea Uioreanu megyei tanácselnökről is, aki többször ki is látogatott a Farkas – Fesztivál - utcába. "Azt hiszem, melldöngetés nélkül elmondhatom, hogy sikerült pozitív példát mutatnunk ezzel a rendezvénnyel" – tette hozzá Gergely Balázs .

Augusztus 20-án, a magyar állam alapításának ünnepén Kolozsvár főterén ötperces tűzijátékkal és magyar himnusszal tisztelegni, ráadásul az önkormányzat pénzén – a tömegben sokan tárgyalták, hogy ennek realitása 10 évvel ezelőtt még a tudományos-fantasztikus történetekéhez volt hasonló. "Nagyon megható jeleneteknek voltunk tanúi. Sokan sírtak örömükben, hogy ezt megérhették. Azt hiszem, mindenki kapott valamit ebből a rendezvénybő egyénileg is, és közösségként is" – mondta a főszervező.

Folytatni kell

A messzehangzó siker után nem kérdés, hogy lesz-e folytatás. A helyi tanács teljes körű támogatását idén hivatalos protokollum garantálta, az együttműködés csúcsra járatását az jelentené, ha jövőre már kiemelt rendezvényként kezelnék a Kolozsvári Magyar Napokat is – a júniusi Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválhoz (TIFF) és a májusi Kolozsvár Napokhoz hasonlóan.

Akármilyen jól sikerült a rendezvény, természetesen történtek bakik is, amelyek egy része "láthatatlan" a nagyközönség számára, más része viszont érzékelhető, ezeket ki kell küszöbölni jövőre. Gergely Balázs az eredetileg vasárnap este 10-re meghirdetett pezsgőzést említett példaként, amelynek időpontját biztonsági okokból meg kell változtatni délutánra és el is kellett költöztetni a Farkas utcába.

"A tömeg előző estéken hatalmas volt, rengeteg idős ember meg kisgyerek is összegyűlt a nagyszínpad előtt. Féltünk, hogy valakinek baja eshet a torlódásban, sötétben, súlyos, törékeny pezsgősüvegek körül. Tudom, hogy ezzel a programváltoztatással egyeseknek csalódást okoztunk, és ezért elnézést kérünk. De biztonsági okokból szükséges lépés volt" – szögezte le a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke.

Marosvásárhelyi Magyar Napok: "mindenben támogatjuk"

Gergely Balázs azt is elmondta: A Kolozsvári Magyar Napok közben értesült arról, hogy Marosvásárhelyen is hasonló rendezvénysorozatot akarnak tető, vagy inkább a csillagos égbolt alá hozni jövő évtől. A kolozsvári szervezők mindenben támogatják a vásárhelyieket. "Jó ötlet" – vélekedett – "és azt hiszem, ott is nagy igény van rá, hogy megmutatkozzon a magyar közösség."

Mi tetszett és mi nem a Kolozsvári Magyar Napokon?

K.A., 26 éves fiatalember, egy éve költözött Kolozsvárra: A legjobban tetsző dolgokról nincs, amit mondani. Túl sok volt azokból. Viszont nem örvendtem annak, hogy a sátrakat elmozdították a helyükről, például az irodalmi sátrat, mi pedig addig keresgéltük, amíg már nem volt értelme beülni. Az információs lányokat nem értesítették a változásokról, előfordult, hogy mi szóltunk nekik egy másnapra elcsúsztatott programról. Vicces volt, de nem túl örvendetes.
Az sem volt szerencsés, hogy gyakran késtek a rendezvények. Nem ártana lassan megtanulni nem késni, egyik félnek sem.
Egyébként jó dolog ez a KMN. Nem ártana nyitni a románok felé. Hogy legyen egy olyan oldala a Napoknak, amelyik megszeretteti magát másokkal is.

A.F.E., 37 éves, születése óta Kolozsváron él, két gyermek édesanyja: Minden este ott voltam a koncerteken. Kiallításokon is voltam meg más rendezvényeken is. Nehéz eldönteni, mi tetszett a legjobban. Mindegyik koncert jó volt, kivéve a szombati Rúzsa Magdi és Presser Gábor-koncertet. Az nem tetszett... Legjobban a Neoton koncerten buliztunk. A Farkas utcai vásár is klassz volt, változatos. A gyerekprogramokon részt vettek a gyerekeim, a nagyobbik lányom imádta, hogy annyi könyvet lehet vásárolni. Meg élvezték, amikor különféle kézügyességi dolgokat próbálhattak ki. A kislányom a néptánctalálkozón érezte a legjobban magát. Jó lenne, ha jövőre elhívnák Ákost, vagy a Republicot, meg a Noxot. Zoránt is szívesen hallgatnám.

P.C. román úriember, 45 év körül: Kijöttem kíváncsiskodni ide a Kogălniceanu utcába. Amit megállapítottam, hogy nincsenek részegek, duhajkodók. Mindenki civilizáltan sétálgat. Jólesik látni.

Kimaradt?