Kanadában is bemutatják Szász János A nagy füzet című filmjét

Szász János A nagy füzet című filmje a rangos torontói nemzetközi filmfesztiválon látható először a tengerentúlon.

Észak-Amerika legfontosabb filmes fórumát, a torontói nemzetközi filmfesztivált szeptember 5. és 15. között rendezik meg. A júliusi Karlovy Vary-i filmfesztivál Kristály Glóbusz fődíjával kitüntetett alkotás, amely Magyarország hivatalos nevezése az Oscar-díjra, Torontóban lesz látható először a tengerentúlon. A szeptember 9-i vetítésen Szász János is jelen lesz - közölte a Magyar Filmunió.

A magyar származású svájci írónő, Agota Kristof negyven nyelven megjelent kultuszregényéből készült film, A nagy füzet (Le Grand Cahier) főszereplője egy tízéves ikerpár, két amatőr színész, Gyémánt László és András lenyűgöző alakításában. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő testvérek megrázó története.

A Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forintos gyártási támogatásával készült mozifilm illusztris nemzetközi szereplőgárdát vonultat fel. A kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes mellett a dán Ulrich Thomsen (Születésnap, Testvéred feleségét, Egy jobb világ, Ópium), Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is szerepel az új Szász-filmben.

A nagymama szerepében a Kossuth- és Jászai Mari-díjjal, valamint a Nemzet Színésze címmel is kitüntetett Molnár Piroska látható. A filmet az Oscar-jelölt osztrák operatőr, Christian Berger fényképezte, akinek munkásságát Michael Haneke rendezéseiből ismerheti a közönség.

A Szász-film európai koprodukcióban készült a Hunnia Filmstúdió és a német Intuit Pictures gyártásában, az osztrák Amour Fou és a francia Dolce Vita Films részvételével az EU MEDIA Programja, az Eurimages és a kulturális államtitkárság támogatásával.

A magyarországi moziközönség szeptember 19-től a Budapest Film forgalmazásában láthatja Szász János új filmjét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?