Magyarország és Kányádi Sándor lesz a Nemzetközi Könyvkiállítás díszvendége

Magyarország lesz a szeptemberi Moszkvai Nemzetközi Könyvkiállítás és Vásár díszvendége, a megnyitóra Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is az orosz fővárosba érkezik.

A nagyszabású kulturális rendezvényt szeptember 4. és 9. között rendezik meg Moszkvában. A jövő szerdai ünnepélyes megnyitón Navracsics Tibor mellett Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója is részt vesz.

„Nagy megtiszteltetés Magyarország számára, hogy díszvendégként lehet jelen a könyvvásáron olyan országok után, mint Franciaország, Olaszország, India és Kína, amelyek az előző években töltötték be ezt a szerepet. Abban bízunk, hogy ez hosszú távon is komoly lökést ad a magyar-orosz könyvkiadásnak, a közös projekteknek és általában kulturális kapcsolatainknak" - mondta az MTI-nek Baranyi András, a magyar részvételt szervező és megvalósító Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztató Központjának igazgatója. Hozzátette, hogy a rendezvény szervezői több mint negyedmillió látogatóra számítanak, ráadásul az orosz sajtó is nagy figyelmet szentel a moszkvai nemzetközi könyvvásárnak, amely a legfontosabb és legnagyobb oroszországi könyvszakmai rendezvény.

A moszkvai könyvvásár magyar standjának terve Czakó Zsolt grafikusművész munkája, aki a századforduló kávéházait álmodta meg 21. századi stílusban. A látogatók mintegy 50 magyar könyvkiadó több mint 1000 kiadványát megismerhetik. Kiállítják az oroszul megjelent magyar témájú könyveket és a magyar szervezők a nálunk megjelent orosz szépirodalmi és ismeretterjesztő kötetekre is felhívják a figyelmet.

A magyar stand programját elsősorban könyvbemutatók, dedikálások és kerekasztal-beszélgetések alkotják. Moszkvába érkezik mások mellett Kányádi Sándor Kossuth-díjas erdélyi magyar költő, M. Nagy Miklós, az Európa könyvkiadó igazgatója és Goretity József irodalmár-műfordító. A Kaláka együttes is fellép Kányádi Sándor megzenésített verseivel.

Orosz nyelven, orosz kiadók gondozásában 6 új magyar irodalmi mű jelenik meg a moszkvai könyvvásárra. Közöttük Csáth Géza válogatott novellái és Örkény István Voronyezs című színműve.

Világhírű magyarok címmel a 20. századi magyar feltalálókról szóló kiállítás is nyílik a Moszkvai Nemzetközi Könyvkiállításon és Vásáron. A magyar standon külön gyermekkuckó várja a kicsiket, a felnőtteknek pedig a Turizmus Zrt. moszkvai képviselete borkóstolóval kedveskedik és fellép a Kecskeméti Néptáncegyüttes is.

A Balassi Intézet tájékoztatása szerint a 26. Moszkvai Nemzetközi Könyvkiállításon és Vásáron való magyar bemutatkozást a Magyarország nemzetközi könyvvásárokon való megjelenését támogató, 2012 óta működő Publishing Hungary program teszi lehetővé. 

Kimaradt?