Ismét örömtanya lett a régi New York szálló

Megnyíltak a kolozsvári New York szálló (jelenlegi nevén Continental) jó évtizede zárt ajtói a Magyar Napok alkalmából. A gyönyörű főtéri épületet valósággal elözönlették a kíváncsiak, akik közül sokan a szálloda egykori szobáiban kiállító 11 művész alkotásaira, de talán még többen a pusztuló építészeti kincs rég nem látott belső tereire voltak kíváncsiak.

Omladozó vakolat, felszedett parketta, szemét, ablaknyi lyukak a falakon – Kolozsvár egyik legszebb épülete, a Continental szálloda kívülről sem szívderítő látvány, most azonban, hogy a Kolozsvári Magyar Napok alkalmából megnyíltak rég lezárt terei a nagyközönség előtt, leplezetlen keserűséggel bolyongtak közöttük azok, akik még emlékeznek fénykorára. Az első emeleti lakosztály fürdőszobájában itt meghúzódó hajléktalanok éjszakáinak nyomai: a kádban rongyos hálózsák, a vécékagyló leírhatatlan állapotban.

Ebből a csöppet sem örömteli látványt nyújtó ingatlanból próbált meg ismét „örömtanyát” varázsolni tizenegy művész, a maga sajátos eszközeivel. A New York, New York – avagy ki jön velem szobára? című tárlategyüttes kiállítói egy-egy szobát töltöttek meg művészettel. Rombolás és alkotás – mindkettő emberi kéz műve, a kiállítás pedig kettejük végtelen harcának metaforája is egyben.

A tárlatok (és egyben a new York – Continental szálló egyes belső terei) augusztus 25-éig látogathatók naponta 10 és 20 óra között.

Kapcsolódók

Kimaradt?