Fiatal fotósok tárlata nyílt a Bolyai Házban (GALÉRIA)

A Bolyai János Tudomány és Technika Háza adott otthont és támogatta a szerda délután megnyílt fotókiállítást, amelyen a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum tanulói, Moldován György tanítványai mutatkoztak be egyedi meglátású alkotásaikkal.

Györffy Andrea, Kolcsár Kincső, Szitai Eszter és Vajda Boróka nagyméretű fotóit láthatta az érdeklődők népes csapata a Bolyai János Tudomány és Technika Házának udvarán, ahol Csegzi Sándor, az Erdélyi Műszaki Társaság marosvásárhelyi elnöke és Moldován György, a Művészeti Líceum tanára nyitotta meg a kiállítást.

A szerda este megnyílt kiállításról elhangzott, hogy a fotográfia iránt érdeklődő művészetis diákoknak tanáruk, Moldován György olyan témákat adott, mint a csendélet, portré, tájkép, vagy az absztrakt. Ezek közül válogathattak szabadon. „Az eredmény meglepett, egyik kép jobban sikerült, mint a másik, ezeknek a fiataloknak van fantáziájuk, meglátnak olyan dolgokat, amelyhez nem elég csupán egy jó fényképezőgép” – magyarázta a tanár. Az elkészült és beadott alkotásoknak végül egyharmada került ki az állványokra.

„Érdekes szempontok, ezek nekünk eszünkbe sem jutottak volna, annyira más a fiatalok meglátása. Sokkal frisebbek, fiatalosabbak ezek a fotók a mieinknél” – mondta a maszol.ro-nak Kucsera Jenő fotóművész, a Marosvásárhelyi Marx József Fotóklub oszlopos tagja.

Moldován György szobrász-tanár érdeklődésünkre elmondta, a fotográfia nem szerepel a tantárgyak sorában, de a tanítványai között vannak, akik érdeklődnek iránta és tanácsot kérnek tőle, hogy mit fotózzanak, mire figyeljenek. „Szünetekben szoktunk erről beszélgetni, a technikai tanácsok mellett a kompozíció szabályaira is felhívom a figyelmüket” – mondta a tanár a maszol.ro-nak.

Az idei esztendő a fotográfia éve, ezért a 2001 óta minden nyár végén, ősz elején megrendezésre kerülő Bolyai Alkotótábor idei témája is a fotóművészet. A fiatal alkotók támogatása keretében, ami szintén többéves hagyomány az EMT marosvásárhelyi fiókszervezeténél, fotósokat támogattak. Csegzi Magdolna programfelelős, az EMT ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, az idei esztendő egy kicsit más lesz az előzőekhez képest. Míg korábban a képzőművészetre fókuszáltak és fiatal tehetségeket támogattak festékekkel, festővászonnal és az alkotáshoz szükséges egyéb anyagokkal, most a fotográfusokra került sor. Az idei Bolyai Alkotótábort is a Fotográfia Éve jegyében szervezik meg szeptember 25-30 között, amikor a képzőműszet és a fotóművészet találkozására kerítenek sort különböző műhelygyakorlatokkal, vitaestekkel, előadásokkal, jeles hazai és külföldi fotóművészek meghívásával.

Kimaradt?