Drukkerszelídítő, fair-play támogató futballkiállítás nyílik

„A játék történelme nem azonos a történelem játékával” – ezzel a mottóval nyílik magyar-román futballtörténeti kiállítás Székelyudvarhelyen. A „Történelem a pályán” című tárlatot márciusi, budapesti bemutatása után most, augusztus 16-án a székely anyavárosba is elhozzák a szervezők, hogy a közönséggel együtt idézzék fel a Magyarország – Románia válogatott labdarúgó mérkőzéseket, a nagy bajnokok emlékét.

„A kiállítás határozott célja a fair play, a nemes versengés szellemének erősítése a két szomszédvár küzdelmeiben. Magyarország és Románia történelme ezer szállal kapcsolódik egymáshoz, és nincs ez másképpen a labdarúgás tekintetében sem” – vallja Kósa András László, a szervező Bukaresti Magyar Intézet igazgatója.

A tárlat nagy bajnokok emlékét idézi, olyan futballistákét, kiknek játéka miatt megteltek a stadionok Magyarországon és Romániában egyaránt. Barátky Gyula, Spielmann Ferenc, Bodola Gyula olyan kitűnő és köztiszteletben álló labdarúgók voltak, akik mindkét nemzeti válogatottban sikerrel szerepeltek, kiknek sportemberi teljesítménye előtt a magyar és a román közönség egyaránt tisztelettel adózik. Mind a mai napig a régmúlt nagy bajnokaihoz hasonlóan népszerű és elismert az egykor mindkét ország nemzeti válogatottját is irányító aradi születésű mester, Jenei Imre is. A román és az európai labdarúgás jól csengő nevei Dembróvszky Imre, Bölöni László, Selymes Tibor, akik ugyan nem játszottak a magyar válogatott ellenében, de jelentős mértékben segítették a román labdarúgás fejlődését.

Anglia–Argentína, Lengyelország–Németország, El Salvador–Honduras – csak néhány olyan futball-rangadó, amely túlmutat a labdarúgás iránti lelkesedésen. Magyarország és Románia közötti összecsapás is ezek közé tartozik. Elmondható, hogy egy román-magyar sakk-derbi kapcsán is kevés egy stadion a szurkolók számára, akkora az érdeklődés a két ország mérkőzései kapcsán. A két világháború közötti időszakban indult (az első találkozóra 1936-ban Bukarestben került sor), az állam-szocialista időszakban „kiválóan” rejtve maradt, majd 1989 után kifejezetten előtérbe került a két ország válogatottjainak találkozója. A pályán, illetve a lelátón megélt hangulat kivetítését nemcsak a sajtóban érhetjük tetten, hanem akár a diplomáciai jelentésekben, de a mindennapokban is. A hangsúlyok néha kifejezetten ellenségesek, máskor anekdotikusak – állítja az igazgató, aki szerint a tárlat célja a magyar és román labdarúgó válogatottak szurkolói közötti társadalmi távolság csökkentése a két országban, a nyilvános diskurzus „megszelídítésével”.

A magyar-román mérkőzések története tele van humoros, szimbolikus és elgondolkodtató eseményekkel: az 1958-as bukaresti barátságos találkozó (Magyarország 2-1-re nyert) kapcsán például egy szovjet nagykövetségi hivatalosság jelentésében azt írta, hogy Nicolae Ceausescu, a Politikai Büró akkori tagja „felháborodva hagyta el a stadiont és hazament, amikor a játékvezető egy román játékost kiállított”.

Más példa: a spanyol világbajnokság (1982) kvalifikációs sorozatában, a magyar szövetségi kapitány, Mészöly Kálmán emlékezetes párbeszédet folytatott a románok edzőjével, Mircea Lucescuval: „egy adott pillanatban Lucescu azt mondja nekem, hogy van egy óriási kérése, verjük meg az angolokat. S mindezért cserébe a két nép baráti közeledését ajánlotta fel. »Nem, nem és nem! Nézd, elmondom én, hogy mi az ára ennek: menj haza, s mondd meg a tieidnek, hogy adják vissza Erdélyt és megverjük az angolokat«. Persze kicsit ironikus, kicsit politikai volt... Lucescu hazament és elmondta, hogy én Erdélyt követelem vissza. Egy héttel később behívtak a kormányhoz, hogy magyarázatot adjak…”- mesélte maga Mészöly.

„A sport, így a labdarúgás a sikerek és kudarcok méltósággal történő viselésére, sportszerűségre nevel, hiszen nemes versengésben, tiszta küzdelemben kell legyőzni az ellenfelet. A magyar-román mérkőzések – amint említettük – történelemmel terheltek, a hangsúlyok néha túlmutatnak egy sportesemény normalitásán. Egy játék történelmét azonban nem szabad összetéveszteni a történelem játékával” – érvelnek a szervezők.

A kiállítást a Siculus Ifjúsági Házban (Kossuth utca 20.) 19 órakor nyitják meg, lesz Hajnal Gyula egykori román válogatott labdarúgó jelenlétében. Megnyitja: Kósa András László, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet igazgatója.

A kiállítás főszervezője a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, szervező partnerek a Magyar Sportmúzeum és a  Diákközéletért Alapítvány. Partnerek: Magyar Labdarúgó Szövetség és a Román Labdarúgó Szövetség.

Kimaradt?