Perkői búcsú fúvószenekarral és Dancs Annamarival

Egy színpadon, együtt koncertezik a perkői Szent István-napi búcsún Dancs Annamari és a rétyi fúvószenekar.

Rétyen 1935 óta van fúvószenekar, újkori története Kelemen Antal vezetése alatt vett újabb lendületet. Ők is úgy kezdték, mint akármelyik falusi fúvószenekar: a standard indulókkal, egy-egy népdalfeldolgozással és a műfaj kötelező repertoárjával. Aztán minél jobban elsajátították a fúvós-technikát, miután kottát tanultak és kitartóan gyakoroltak, már bővült a repertoár népszerű operettrészletekkel, nehezebb fúvószenekari művekkel és ma, Kelemen tanár úr tragikusan korai halála után is a zenekar létezik, Maksai József fiatal dinamikus karnagy vezényletével. Ma az 55 tagú zenekar repertoárja hatalmas, nemcsak a klasszikus zeneirodalom, de a musical, a popzene igényes átíratait is tökéletesen megszólaltják.

Dancs Annamari popzenészként kezdte és ő is végigjárta a szakma összes állomásait. Kolozsváron végezte el a Zeneakadémia opera szakát, jelenleg a Budapesti Operettszínház művésze. Ma repertoárjában a popzene mellett a legkedveltebb műfajok a musicalek és operettek. Évről évre látványosan bővül repertoárja és már a Budapesti Operettszínház számos produkcióban bebizonyította, hogy az ének és tánc mellett színészi kvalitásai is vannak.

„17 éves pályafutásom alatt sok zenekar kísért a könnyűzene és pop műfajában. Büszke vagyok arra, hogy a Brassói Opera, majd Filharmónia, a Bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínház zenekara, majd a Budapesti Operettszínház és az Óbudai Filharmonikusok profi zenészeivel léphettem színpadra" - mondja a művésznő. "Mikor szóba került a rétyi fúvószenekar, meghökkentett az ötlet, hogy a repertoárom miként fog megszólalni egy fúvós együttes esetében. Már akkor bíztatóak voltak az előjelek, amikor a kották között válogattunk, aztán az első próbán egyből tisztán, stílusosan, művészi átéléssel szólalt meg a zenekar. Még a legújabb operettszínházi produkció, az Ördögölő Józsiás Siratójának kottáit is elhoztam, amelyet nem volt honnan ismernie a zenekarnak, ennek ellenére tökéletesen szólaltatta meg. Nagyon várok mindenkit a perkői búcsúra, mert egy olyan műsort mutatunk be, amely minden korosztály tetszését elnyeri majd: közkedvelt pest-budai daloktól a Csárdáskirálynőig, a Marica grófnőig, az Elizabeth musicaltől a Morricone-féle  filmzenékig minden lesz,  és a meglepetéseket még el sem árultam… néhány dal erejéig Lőffy Gellért zenetanár lesz a  partnerem” - fejezte be Annamari.

A búcsút Kézdiszentléleken tartják  augusztus 20-án, Szent István napján  a Perkőn, 20 órai kezdettel.

Kimaradt?