Beszélgetőkönyv Teleki Károlyka gróf emlék-, illetve díszfogatáról

Nagy érdeklődés övezte a Fehér Holló újságírósorozat legújabb kiadványának bemutatóját kedden délután a kolozsvári EME-székházban. Lőwy Dánielnek az egykori gróf úrfival, a tizennégy éves koráig a sáromberki kastélyban nevelkedett Teleki Károlykával készített beszélgetőkönyvét több mint félórás dedikáló sor tette nemcsak hitelessé, de nagycsaládiassá is.

A Fehér Holló Médiaklub újságírósorozatát a klub alapítója, Szabó Csaba tévés újságíró mutatta be, kiemelve annak nemcsak szakmai, de közösségépítő jellegét is. Az alapító-főszerkesztő elmondta: a lassan a huszadik kötet felé araszoló sorozatot nemcsak a terepjáró-szépíró újságírók jövőbe vetett hite, de az öröm és az összetartozás katartikus élménye is egybentartja, sőt, tovább is hajtja. a médiapróza világösvényein.

“Manapság ritka az olyan grafikus, aki egy közszolgálati kiadó felkérésére, hogy illusztrálna-e egy médiapróza-kötetet ne azt kérdezze, hogy mennyi a grafikák darabja, hanem azt, hogy hányat kell barátilag elkészítenie. Kolozsvár egyik legnépszerűbb és legsikeresebb grafikusa, Balázs Ernő ez utóbbiak közé tartozik, így tárt karokkal várják azok a Fehér Hollók, akik a régi erdélyi önszerveződés jegyében végzik újságírói munkájukat” – mondta a kiadó főszerkesztője.

Lőwy Dániel elmondta: a Washingtoni Magyar Klubban ismerkedett meg gr.Teleki Károllyal, és 2007-ben készített vele hangszalagra rögzített interjút annak gyermekkori élményeiről, a sáromberki kastély életéről, lakóinak – arisztokratáknak, inasoknak, béreseknek, szobalányoknak, tiszttartóknak és fräulein-oknak – minden- és ünnepnapjaikról.

A Marosvásárhelyen "virágárus grófné"-ként is ismert - és szeretettel emlegetett - Teleki Gemma nagyobbik fia, Teleki Károly tizennégy éves koráig a sáromberki kastélyban, illetve a család más kastélyaiban-udvarházaiban nevelkedett. Lőwy Dániel közíró, helytörténész az Egyesült Államokban beszélgetett el az időközben neves űrhajózási szakemberré lett gr. Teleki Károllyal gyermekkora emlékeiről. Az eredetileg csak szikár dokumentum-jellegűre tervezett mélyinterjú az emlékek és történelmi távlatok fogatában észrevétlenül átalakult, és  lassan, óvatosan valóságos családregénnyé nőtte ki magát. Lőwy Dániel kérdezési stílusa, valós érdeklődése, tudása és leplezetlen empátiája nemcsak olvasmányos beszélgetőkönyvvé, de egy letűnt világ, egy egyszervolt életmód krónika-vázlatává is tette a kötetet, amelynek már a címe is egyszerre mesés, és földön járó: Károlyka gróf díszfogata.

Azt, hogy ezeknek az emlékeknek, lenyűgőző történeteknek, néhol anekdotikus árnyalatú életképeknek milyen húzóerejük van, és hogyan találnak helyet a korabeli fogatokon - már az olvasó hivatott eldönteni.

 

Kimaradt?