Kolozsvári Magyar Napok: példa nélküli, de példaértékű

A Kolozsvári Magyar Napok szervezői úgy érzik magukat, mint a kisdiákok vizsga előtt: minél többet készülnek rá, annál jobban izgulnak. Nem is csoda, hisz az utóbbi két évben az egész Kárpát-medence magyarságának figyelmét vonta magára a rendezvény – mondta Gergely Balázs főszervező hétfőn, a rendezvényt megelőző utolsó sajtótájékoztatón.

A főszervező úgy fogalmazott: szerencsére „divat” lett a Kolozsvári Magyar Napokkal szimpatizálni, azt támogatni, ennek köszönhető, hogy a helyi cégek részéről érkező finanszírozás összege a tavalyihoz képest megduplázódott. „Ez azért nagyon jó hír, mert ha minden kötél szakad, a rendezvény önerőből is meg fog tudni állni a lábán” – tette hozzá Gergely Balázs.

A 18-án, vasárnap „nulladik” nappal startoló rendezvénysorozat összköltségvetése 250.000 euró, amelynek tíz százalékát biztosította a helyi tanács, méghozzá teljes konszenzusban a román és a magyar városatyák részéről. Mintegy 25 ezer euró még mindig hiányzik a szükséges összegből, de a szervezők nem pánikolnak: hisznek benne, hogy a következő két hétben a rendezvény sok jóakarójának köszönhetően befut az utolsó egytized is.

Gergely: meg akartuk mutatni, hogy szerethetők vagyunk

„Négy évvel ezelőtt azt mondtuk, hogy egy olyan rendezvényt szeretnénk életre hívni, amely a kolozsvári, erdélyi és Kárpát-medencei magyarságnak egy kulturális seregszemléje legyen, a város magyar lakosságának pedig támasza, amiből egész évben lehet táplálkozni. Szimbolikus dátumok köré szerveztük első perctől: az államalapítás ünnepe és a város alapításának ünnepe köré. Másrészt – tekintettel Kolozsvár lakosságának nemzetiségi arányaira és a városban évtizedeken keresztül uralkodó áldatlan állapotokra – egyfajta közeledési pontot szerettünk volna megteremteni a többségiek felé, bemutatni értékeinket, bebizonyítani, hogy szerethetők vagyunk” – mondta Gergely Balázs, hozzátéve, hogy szerénytelenség nélkül állíthatják: a rendezvénysorozat mindkét fő célkitűzésnek egyre inkább megfelel.   

Mintegy 390 programpont, 70 társszervezet, több mint 20 kiállítás, 30 irodalmi program, több mint 40 film, valamint több mint 30 koncert és az István, a király rockopera, 86 támogató. Az éhes, szomjas fesztiválozókról 35 sörcsap, 120 sátor, 125 négyzetméternyi lacikonyha fog gondoskodni. Jövő héten forrr a város! – hirdeti a Kolozsvári Magyar Napok facebook-oldalán.

„Példa nélküli, de példaértékű” az, amivé a negyedik kiadásához érkezett Kolozsvári Magyar Napok kinőtte magát – jelentette ki Horváth Anna alpolgármester. A rendezvény sikerének titka a városvezető asszony szerint abban rejlik, hogy senki nem akarta kisajátítani magának. Minden kolozsvári magyar eseményévé vált, ennek bizonyítéka például, hogy az idei KMN-ra minden eddiginél több – szám szerint 215 – középiskolás fiatal jelentkezett önkéntesnek.

Szobára hívnak a szervezők

Szabó Lilla, a Kolozsvári Magyar Napok programigazgatója a New York Szálloda (mai nevén Continental) épületében tartandó rendezvényekre hívta fel a figyelmet, amelyek premierként tárják fel a látogatók előtt a száz évvel ezelőtti kolozsvári magyar kulturális élet virágzását és annak legfontosabb helyszínét. A Főtér délnyugati sarkán álló impozáns épületben berendezendő kiállítás címe is sokat ígér: „Ki jön velem szobára?” 

A hagyományos városnéző séták többnyelvűvé válnak: a magyar mellett román és angol nyelven is lehet majd hallgatni a várostörténeti, építészeti bemutatókat.

Három helyszínen több mint 40 filmet vetítenek majd a Filmnapokon: a TIFF Házban, a Művész Moziban és a Tranzit Házban. A tavaly nagy tetszést arató Toronymuzsika idén sem marad el, és a rendezvényhez csatlakozik a sétatéri Kaszinónál megrendezésre kerülő Tangófesztivál is. A Gyerekparkoló szintén a TIFF Házban lesz.

Rockkolozsvár a Knock Out huszadik születésnapján

A Kolozsvári Magyar Napok három színpad köré szerveződik majd, ezeken összesen több mint 30 koncert csendül majd fel – értesített Sánta Levente, a Kolozsvári Magyar Napok fesztiváligazgatója. A Főtér hat nagykoncert mellett az István, a király rockoperának is helyszínt szolgáltat majd. A Farkas utcai színpadra kilenc koncertet ütemeztek be, és egy napon keresztül (augusztus 24-én, szombaton) lesz egy színpad a Sportcsarnok előtt is, amely a Rockkolozsvár nevet viselő maratoni rock-koncertsorozat helyszínéül szolgál. Azt est főszereplője a Knock Out együttes lesz, amely idén ünnepli huszadik születésnapját.

Habár vasárnapra, tehát a nulladik napra már 5 kiállításmegnyitót terveztek be, a Kolozsvári Magyar Napok hivatalos nyitógálája hétfőn, augusztus 19-én (a város születésnapján) este 7-kor kezdődik a Magyar Operában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?