„Kimondták az igazságot” az Osonó nemzetközi drámatáborában

Hazai és magyarországi fiataloknak szervezte nemzetközi drámatáborát a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely. Amint arról beszámoltunk, alighogy hazaérkeztek kéthónapos távol keleti turnéjukról az Osonós színészek azonnal megszervezték a már hagyományos színházi és önismereti táborukat, amelyen 26 erdélyi és magyarországi fiatal vett részt augusztus 7. és 12-e között.

Az idei tábor mottóját egy Grotowski idézet adta: "A néző szereti a könnyű igazságokat. Mi nem azért  vagyunk, hogy a nézőt kielégítsük. Azért vagyunk, hogy kimondjuk az igazságot"- mondta Jerzy Grotowski lengyel rendező és pedagógus, aki az idén augusztus 11-én ünnepelné nyolcvanadik születésnapját, emlékeztetett Fazakas Misi, az Osonó Színházműhely vezetője.

A háromszéki Kökösben megszervezett drámatábor résztvevői számára két csoportban folytak a foglalkozások: a színház-szakmai csoport tagjai Fazakas Misi irányításával, míg a személyiségfejlesztő- önismereti csoportban résztvevők Mucha Oszkár vezetésével ismerkedhettek önmagukkal és a színházzal. A napi két műhelyfoglalkozás mellett, az intenzív tábor minden reggel a kitartást erősítő tornával és a lelki-szellemi bemelegítőként szolgáló napindítóval indult, este pedig színházi előadások vetítésére és beszélgetésekre került sor. A tábor célja egy olyan helyzet megteremtése a drámapedagógia és a színház eszközei által, amely egy intenzív létezés, a kommunikáció valamint a közös gondolkodás és alkotás megtapasztalására sarkallja a résztvevőket.

Az idei táborba nyolcan érkeztek Magyarországról, és a táborlakók között voltak középiskolások, egyetemisták és felnőttek is. A tábor hangulatáról egy székelyhídi diák, Major Zsuzsa elmondta: "Nem találtam meg a belső békét, sem a teljes harmóniát, de ez a néhány nap felidézett bennem valami fontosat, ami mindig is bennem rejlett, valaha tudtam is róla, csak valahogy a szelek hordta por befödte, elrejtette előlem. Most újra megtaláltam." A hódmezővásárhelyi egyetemista, Horáth Zsolt kifejtette: "Már tavaly is részt vettem a drámatáborban és annyira tetszett, hogy idén a bátyámmal együtt jöttünk vissza. Számomra a tábor legjobb pontja a személyiségfejlesztő tréningek, ahol a feltétel nélküli bizalom alakul ki közöttünk." Rigó Péter Botond, budapesti diák szerint sokminden megváltozott benne a tabor alatt. Az elmúlt egy hét alatt felszabadultabb lett és a nagyvárosban eltöltött 15 év után most úgy érzi, ha tehetné, itt maradna. Kipke Ágnes, budapesti tanár kifejtette: "A hátunkon csorgó izzadság, a mellkasunkban dübörgő erő, a vádlinkba harapó görcs, az arcunkba fröccsenő víz, a balettpadlón izzadó talpunk nyoma, a figyelem sűrösödése, a jelenlét vonszolása. Nem, nemcsak színház. A létezés luxusa." Bartha Levente, árkosi diák úgy vélekedett a táborról, hogy a műhelyfoglalkozások gyakorlatai által erős kötelékek is születtek, amelyek segítettek legyőzni belső vívódásait.

Kapcsolódók

Kimaradt?