Übü király az Avignoni Színházi Fesztiválon

A Kolozsvári Állami Magyar Színház az Übü király című, Alain Timar rendezte előadással vett részt az idei, 67. alkalommal megrendezett Avignoni Színházi Fesztiválon. A Théâtre des Halles színház július 6. és 28. között 23 alkalommal tűzte műsorára a produkciót.

A kolozsvári tásulat immár harmadik alkalommal vesz részt a jeles színházi eseményen, először 2009-ben Visky András: Visszaszületés című darabja, majd 2011-ben a San Diego-i Sushi Center for the Urban Arts-al közösen létrehozott Ruins True volt megtekinthető; mindkét előadást Tompa Gábor rendezte. 

A francia színházi sajtó szuperlatívuszokban beszélt a kolozsvári Übü királyról: „Eszméletlen előadás (...), mely színvonalával messze maga mögött hagyja az Off program előadásainak többségét. (...) Egyedi, humoros, ötletes, ritkán látni hasonlót”.  Nem csak a sajtó, de a közönség is örömmel fogadta a produkciót: mintegy 2000-en látták az előadást, a színészek munkáját minden este hosszas tapssal jutalmazták a nézők.

„Elképesztő találékonységukkal és eredetiségükkel, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata és Alain Timar a szövegnek egyedi, dinamizmusában meghökkentő olvasatát nyújtják. (...) A színészek – egyik tehetségesebb, mint a másik – ösztönösen és megepő könnyedséggel aknázzák ki a szövegben rejlő humort. Csupán a jelenlétük elegendő ahhoz, hogy egy párhuzamos világot teremtsenek, egy, a nézőt a valóságtól elszakítni hivatott képi univerzumot, mely által tanúja lehet ennek az emberi butaságról szóló történetnek. Merész vállalkozás Alain Timar részéről, egyben ragyogó siker is.”, írja  Savannah Macé.

Az előadás szereplői Bogdán Zsolt, Dimény Áron, Farkas Lóránd, Keresztes Sándor, Szűcs Ervin, Váta Lóránd, Albert Csilla, Györgyjakab Enikő, Kató Emőke, Laczó Júlia, Skovrán Tünde, Varga Csilla.

Az Übü király plakátját a zsűri a legötletesebb előadásplakát díjával jutalmazta. A sikernek köszönhetően pedig közel ötven franciaországi színház fejezte ki elismerését és látná vendégül az előadást a következő évadban.

Kimaradt?