Komplex tábor: startolt az előadóművészek paradicsoma

Tizenharmadik kiadásához érkezett a hét végén a Csíkszereda melletti Zsögödfürdőn megszervezett Komplex előadóművészeti tábor – az erdélyi gitártábor és az erdélyi színháztábor ötvözete –, amely iránt idén is nagy az érdeklődés.

Öt oktató foglalkozik állandó jelleggel a gitározni, muzsikálni vágyókkal és a színpad szerelmeseivel, de mellettük számos mesterkurzusokat is tartanak külön foglalkozás keretében. Idén is családias, meghitt, de ugyanakkor elitebb légkörben indult a rendezvény.

A tábor nulladik napján a résztvevők nagy része már megérkezett, szombaton vacsora után a Váróterem projekt Bánk Bán? Jelen! című előadását nézhették meg, majd a teraszon hajnalba nyúló jam session, örömzenélés tartotta távol őket az alvástól.

A 14 és 40  év közötti korosztály vasárnap délelőtt már nekiállt a komoly munkának, csoportonként tanulták a kezdők az alapokat, a haladók pedig a korábbi tudásukat egyeztették társaikkal. „Ebből a szempontból a legmegfelelőbb helyszín ez a zsögödi tábor, hiszen minden biztosítva van egy helyen: elegendő fedett helyiség, ahol a különböző csoportmunkák zajlanak, biztonságos villanyszerelés, sok sok hely a sátorozáshoz és a tevékenységekhez, meleg víz, ellenőrzött konyha, és mindez a természet szívében” – mondta a maszol.ro-nak Sütő Timea szervező.

Megtudtuk, kőművesmunkát vállalt az egyik résztvevő, hogy ki tudja fizetni a tábori részvételi díjat, többen pedig a szabadságidejüket tervezik erre az időszakra minden évben.

A tábor résztvevői többnyire ismerik egymást, vannak olyanok, akik 9-10 éve járnak ide vissza, de legalább 3-4 alkalommal szoktak visszatérni a táborozók. Egy, a táborba tévedt anyuka pedig ragyogva felsóhajtott: „hát, most már értem miért jár ide vissza a fiam, ide én is kiköltöznék”.  

A rendezvény különleges hangulata és a háttérben húzódó pontos, sok részletre kiterjedő figyelem garantálják a sikert. Ugyanis a szervezők fokozottan figyelnek arra, hogy az előadók, oktatók szakmailag magas színvonalú művészek legyenek, akik ráadásul megfelelő empátiával is rendelkezzenek a tanoncok irányában.

„Van olyan táborlakónk, aki a művészet közelében szeretne dolgozni, de nem előadóként. Fontosnak tartjuk, hogy számukra is megmutassuk a lehetőségeket, amelyek a színpad közeli szakmákban rejlenek" -  hangsúlyozta a tábor másik szervezője, Crăcea Ádám a maszol.ro-nak.

Mivel a gitártábor és immár negyedik éve a színészképzés iránt is egyre nagyobb az érdeklődés Erdélyen, sőt az ország határain kívül is, számos csoportban angolul folyik a lecke, ám mindenkinek van lehetősége saját anyanyelvén kérdezni, tanulni. A közös nyelv pedig a környéken mindent átható zene, ritmus, mozgás.

A jövőben szeretnék bővíteni a tábort, amely az adott lehetőségekhez mérten Zsögödfürdőn zökkenőmentesen megszervezhető – mondta el lapunknak Ádám. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a tábor családias, meghitt baráti hangulata a siker egyik fő pillére, aránytalanul sok résztvevő ezt a hangulatot már veszélyeztetné.

"Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a Hargita megyei gyermekvédelemmel, idén is sikerült partnerségi alapon ösztöndíjasként fogadni néhány fiataljukat. Szerencsére megtehetjük, hisz a tábort a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány is támogatta" - összegezték a szervezők. 

Az idei Komplex tábor záróeseményét, amelyen koncertek és színpadi előadás is lesz, csütörtökön este tartják. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?