Szobrot kap születésnapjára Gárdonyi Géza

Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulójára kétnapos rendezvénnyel emlékeznek az író szülővárosában, a programsorozat részeként szombaton a Gárdony-Agárdpusztán lévő Gárdonyi Emlékháznál felavatják az alkotót mintázó egészalakos szobrot.

Az Országgyűlés Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója tiszteletére 2013-at Gárdonyi-emlékévvé nyilvánította. Az Egri csillagok írójára egész évben rendezvényekkel emlékeznek, amelyek közül az egyik legkiemelkedőbb az író születésnapjához (1863. augusztus 3.) kötődő programsorozat a szülővárosában.

A kétnapos programsorozat helyszíne a Gárdonyi Géza Emlékház, az ugyanott található, az Egri csillagok helyszínét, az egri várat mintázó rönkvár és az emlékház közelében lévő Szent Anna-kápolna, ahol annak idején az írót megkeresztelték.

A Gárdonyi-emlékév tiszteletére Kligl Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész készítette el Gárdonyi Géza egészalakos szobrát, amelyet Habis László, Eger polgármestere leplez le szombaton 15 órakor. A szoboravató ünnepségen beszédet mond L. Simon László, a Gárdonyi-emlékév fővédnöke, a körzet országgyűlési képviselője; Tóth István, Gárdony polgármestere; a magyar írótársadalom nevében pedig Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetségének elnöke. Az ünnepi eseményen Gárdonyi Gézáról dédunokája, Keller Péter is megemlékezik. A szobrot Spányi Antal megyéspüspök áldja meg.

A Magyar Nemzeti Bank a születésnap tiszteletére Gárdonyi: Egri csillagok néven emlékérmet bocsájt ki, amelyet a szoboravató után a helyszínen Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke mutat be az ünnepség résztvevőinek.

Kimaradt?